Uutinen

Intia hukkuu elektroniikkajätteeseen

Elektroniikan kierrätysbisnes kasvaa Intiassa, mutta romunkäsittely on edelleen pitkälti hökkeliteollisuutta. Nokia saa Greenpeacelta kiitosta uuden ison kierrätyskeskuksen perustamisesta.
Keya Acharya
7.10.2008

IPS -- Intia on hukkumassa vanhoihin tietokoneisiin, kännyköihin ja tulostimiin, mutta maasta puuttuu kokonaan lainsäädäntö, joka rajoittaisi myrkyllisten kemikaalien käyttöä elektroniikan tuotannossa tai säätelisi elektroniikan hävitystä. Ympäristöliike vaatiikin tiukempia lakeja elektronisen jätteen käsittelyyn.

"Virallisesti tilastoidaan vain televisiot, kännykät ja tietokoneet, mutta myös muunlainen elektroninen sekajäte aiheuttaa terveys- ja ympäristöongelmia", ympäristöjärjestö Greenpeacen Intian myrkkyjätekampanjan vetäjä Ramapati Kumar kertoo.

"Koska saastetta syntyy eniten elektronisen jätteen hävittämisessä ja kierrätyksessä, haluamme lakien koskevan myös niitä."

Tuottajien odotetaan vastaavan elektroniikkamyrkyistä

Elektronisissa laitteissa on paljon myrkyllisiä aineita, kuten lyijyä, kadmiumia, dioksiinia, furaania, klooria ja bromia. Niiden polttamisessa syntyy myrkkykaasuja, jotka ovat ihmisen terveydelle vaarallisia. Baselin sopimus säätelee elektronisen jätteen kauppaa, mutta se ei koske käytetyn elektroniikan korjausta ja uusiokäyttöä.

Intiaan onkin syntynyt kasapäin hökkeliteollisuutta: erilaisilla takapihaviritelmillä erotellaan elektroniikkaromusta uudelleen käytettävät kemikaalit. Ilmaan pääsee myrkkykaasuja, ja prosessit saastuttavat samalla maaperää sekä vesistöjä.

"Nämä ihmiset työskentelevät alkeellisissa oloissa. Happokylvyillä ja avotulella he saavat kierrätettävistä metalleista talteen vain 30-35 prosenttia. Paras ratkaisu olisi, että tuotevalmistajat kantaisivat vastuunsa", Greenpeacen Abhishek Pratap sanoo.

Greenpeace ajaa sitä, että elektroniikkateollisuus valmistaisi puhtaita tuotteita ja kehittäisi kierrätysjärjestelmiään. Yritysten tulisi sitoutua ottamaan vanhat tuotteensa kuluttajilta takaisin ja lähettämään ne valtuutetuille kierrättäjille.

Nokia parantanut kierrätyspolitiikkaansa

Greenpeace arvioi neljännesvuosittain Intian elektroniikkateollisuuden ympäristöystävällisyyden. Suomalainen Nokia pääsi nyt ykköseksi "vihertymisen ja PVC-muovista irrottautumisen" vuoksi.

"Ennen Nokian elektroniikan vastaanottopolitiikka oli kaksinaismoraalista, sillä systeemi toimi muualla paitsi Intiassa", Kumar kertoo.

Greenpeacen aloitettua yrityksiä vertailevan kampanjansa Nokia on perustanut Intian suurimman elektroniikan keräys- ja kierrätyskeskuksen, hän iloitsee.

Intialaiset it-jätit Infosys ja Wipro ovat yhtä lailla tietoisia kierrätyksestä, mutta hollantilainen Philips vastustaa Greenpeacen mukaan voimakkaasti yritysten vastuunkantoa.

Suuri osa romusta kulkee epävirallisia polkuja

Intiassa toimivista suurista it-firmoista valtaosa noudattaa Euroopan unionin määräyksiä vaarallisten aineiden rajoituksista. Esimerkiksi korealaisella Samsungilla on Intiassa 31 keräyskeskusta.

Suuryhtiöiden vastuulle lankeaa kuitenkin vain alle kolmannes Intian elektroniikkajätteestä.

"Alle viisi prosenttia jätteestä päätyy viralliselle kierrätyssektorille", Intian ensimmäisen elektroniikkajätteen kierrätysyrityksen E-Parisaran johtaja P. Parthasarathy kertoo. Maassa toimii vain kymmenen valtuutettua elektroniikkajätteen kierrättäjää.

Parthasarathyn mukaan Intiaan tuodaan länsimaista vuodessa virallisesti 50 000 tonnia vanhentunutta elektroniikkaa, joka kunnostetaan ja otetaan sitten uudelleen käyttöön. "Todellisuudessa se on paljon enemmän", hän korjaa.

"Sinällään tämä ei ole ongelma, koska kehitysmailla ei ole rahaa kalliiseen, uuteen teknologiaan. Mutta lopulta ongelmaksi nousee laitteiden hävitys. Viejämaat eivät määrittele elektroniikkaromua jätteeksi."

Intialaisjärjestö Toxics Link paljasti vuonna 2003, että yksistään Mumbain kaupunki tuotti vuodessa 19 000 tonnia elektroniikkajätettä, josta iso osa on peräisin salaisilta länsimaisilta viejiltä.