Uutinen

Intia esitteli "kadunmiehen budjetin"

Intian valtiovarainministerin esitteli budjetin, jossa rahaa suunnataan runsaasti maaseudun rakenteiden, koulutuksen ja terveydenhuollon parantamiseen. Talouskasvun arvioidaan nousevan lähivuosina kymmeneen prosenttiin.
Sanna Jäppinen
1.3.2006

Intian valtiovarainministeri Palaniappan Chidambaram julkisti 28. helmikuuta keskusta-vasemmistolaisen koalitiohallituksen kolmannen talousarvion, joka esiteltiin "kadunmiehen budjettina".

Tavoitteena on kehittää maan rakenteita niin, että myös köyhä maaseutuväestö pääsisi osalliseksi maan nopeasta talouskasvusta, New York Times uutisoi.

Noin neljännes intialaisista elää alle dollarilla päivässä ja puolet alle kahdella dollarilla. Kolmannes väestöstä on luku- ja kirjoitustaitoisia, BBC kirjoittaa.

Chidambaramin mukaan talouskasvu on paras lääke köyhyyden lievittämiseen. Hänen mukaansa Intian vuotuinen talouskasvu tulee vuoden 2007 maaliskuun loppuun mennessä olemaan 8,1 prosenttia, mutta lähivuosina tahti voisi nousta jopa kymmeneen prosenttiin. BBC:n mukaan maan talouskasvu on viimeisten neljän vuoden aikana ollut keskimäärin seitsemän prosenttia.

Köyhien asemaa pyritään kohentamaan panostamalla erityisesti maatalouden rakenteiden, koulutuksen ja terveydenhuollon parantamiseen. Koulutusrahat lisääntyvät 31 prosenttia ja terveydenhuoltoon suunnatut varat 22 prosenttia, BBC kirjoittaa.

Maaseudun infrastruktuurin kehittämiseen maa aikoo käyttää 4,2 miljardia dollaria, ja keskeisiä suurkaupunkeja yhdistämään rakennetaan 1 300 kilometriä moottoriteitä.

Lisää tietoa aiheesta