Uutinen

Intia ei sitoudu päästövähennyksiin

Intia ei lupaa vähentää hiilidioksidipäästöjään, vaan vaatii enemmän tekoja teollisuusmailta. Sähköä tuotetaan Intiassa enimmäkseen hiilivoimalla, mutta aurinkoenergian kehittämiseen aiotaan panostaa.
Timo Kuronen
24.3.2009

Intialaisen päivälehden uutissivuilla on maan hiiliministeriön suuri mainos: "Vastuuta tavallisesta ihmisestä". Mainos kertoo, että kaksi kolmannesta Intian sähköstä tuotetaan hiilellä, jonka hinta pysyy vakaana ja joka tarjoaa työtä ja hyvinvointia. Ministeriö ilmoittaa myös kunnioittavan tiukasti ympäristöä ja ekologista tasapainoa.

Helmikuun lopulla Intian hallitus ilmoitti olevansa tyytyväinen Yhdysvaltain uuden presidentin Barack Obaman ilmastolinjauksiin. Samaan hengenvetoon Intian ilmastolähettiläs Shyam Saran kertoi kuitenkin, ettei Intia lupaa sitoutua hiilidioksipäästöjen vähennykseen ensi joulukuussa Kööpenhaminassa pidettävässä ilmastokokouksessa.

Saranin mukaan uutta ilmastosopimusta ei tule, elleivät teollisuusmaat lupaa vähentää päästöjään entistä rajummin. Teollisuusmaat eivät ole pitäneet lupauksiaan päästövähennyksistä Kioton ilmastosopimuksessa eivätkä kehittyville maille luvatut teknologian siirtohankkeet tai puhtaan energian rahoitus ole toteutuneet sovitusti.

"Meidän pitää tuottaa sähköä puolelle miljardille ihmiselle, joilla ei ole vielä sähkövaloja. Länsimaissa te haluatte ajaa Mercedeksellä niin kovaa kuin haluatte. Meiltä tulee hengissäpysymispäästöjä, teiltä elämäntapapäästöjä", Saran totesi viime joulukuussa brittiläisen The Guardian -lehden haastattelussa.

Henkilökohtaiset päästökiintiöt

Intian hallitus on myös ehdottanut, että maakohtaisten päästökiintiöiden sijaan uudessa ilmastosopimuksessa pitäisi ottaa huomioon henkeä kohden aiheutuneet kasvihuonepäästöt.

Amerikkalaiset tuottavat hiilidioksidipäästöjä reilut 20 tonnia henkeä kohden vuodessa, kun Euroopassa vastaava luku on kymmenen tonnin hujakoilla. Kiinassa luku on nykyään kuuden tonnin kieppeillä, mutta intialaiset päästävät ilmakehään vain reilut tonnin hiilidioksidia vuodessa.

Intian pääministeri Manmohan Singh kertoi viime vuoden lopulla, että hän lupaa pitää intialaisten keskimääräiset päästöt muiden maiden alapuolella. "Hyväksymme päästörajoitukset, jotka asettavat teille suuren haasteen. Teidän on oltava kunnianhimoisia. Ei huomenna eikä myöhemmin. Haasteena siirtyä nykyistä paljon alemmille henkeä kohden lasketuille päästömäärille."

Intialaiset maataloustieteilijät ovat laskeneet, että parisen prosenttia maan kansantulosta käytetään jo nyt ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen korjaukseen. Intialaiset itse eivät ole syypäitä näihin tuhoihin, he muistuttavat.

Toimintasuunnitelma korostaa aurinkoenergiaa

Intia julkisti ilmastonmuutosta koskevan toimintasuunnitelman viime vuoden puolivälissä. Suunnitelmaan sisältyy kahdeksan keskeistä tehtävää, jotka pyritään toteuttamaan vuoteen 2017 mennessä.

Tärkeimmäksi tehtäväksi on määritelty aurinkoenergian valjastaminen. Maa pyrii lisäämään aurinkosähkön tuotantoa 1 000 megawattia vuodessa ja nopeuttamaan aurinkokennojen valmistusta.

"Kokoamme kaikki tieteen, tekniikan ja hallinnon huiput ja riittävästi rahoitusta kehittämään aurinkoenergiaa, joka pyörittäisi talouttamme ja muuttaisi ihmistemme elämän", pääministeri Singh sanoi viime kesäkuussa.

Muita Intian ilmastotehtäviä ovat energiankulutuksen tehokkuuden lisääminen, vesistöjen ja Himalajan alueen suojelu, maatalous- ja metsityshankkeet sekä tutkimuksen ja tiedon lisääminen. Ohjelmassa peräänkuulutetaan myös vanhojen hiilivoimaloiden sulkemista ja hiilenpolton kaasutustekniikan kehittämistä.

Hiilestä tuskin tullaan luopumaan, sillä Intian ilmastohankkeet ovat alisteisia maan tärkeimmille kehitystavoitteille eli nopealle taloudelliselle kasvulle ja köyhyyden poistolle.

Lisää tietoa aiheesta