Uutinen

Insistin kustantamo lievittää tiedonjanoa Indonesiassa

Ilona Niinikangas
14.3.2001

Yogyakartan sydämessä, keskellä rauhallista yliopistoaluetta, on Kepan indonesialaisen kumppanijärjestön Insistin toimisto. Banaanipuiden varjostamalle pihalle on arkisin pysäköity autoja, mopoja ja polkupyöriä. Kulkuneuvojen takana näkyy sininen ovi, joka johtaa pieneen kirjakauppaan. Hyllyillä on siistissä järjestyksessä indonesiankielistä kauno- ja tietokirjallisuutta. Myynnissä on kirjoja Kunderasta Kafkaan ja Latinalaisen Amerikan maatyöläisten taistelusta anarkismin alkeisiin ja osallistaviin menetelmiin.

 Insistpressin työntekijät kirjakauppansa ulkopuolella. Oikealla Eko Prasetyo (Kuva: Ilona Niinikangas)Suharton luovuttua vallasta Indonesiaan on perustettu suuri määrä pienkustantamoita. Insistpress on toiminut vasta kolme vuotta, mutta sitä pidetään jo maan toiseksi suurimpana kansalaisjärjestökustantamona. "Haluamme julkaista kirjoja, joita kukaan muu ei julkaise", korostaa Insistpressin johtaja Eko Prasetyo. Julkaistavaa riittää, sillä esimerkiksi vasemmistolainen kirjallisuus pääsi pannasta vasta muutama vuosi sitten.

Valtio ei enää sensuroi kirjallisuutta, mutta vaikeuksia on edelleen - lähinnä pienten ääriryhmien kanssa. Prasetyo kertoo, että Itä-Timorin kansanäänestyksen aikaisista ihmisoikeusrikkomuksista kertova kirja oli jokin aika sitten jäädä painamatta. Itsenäisyyden kannattajat alkoivat nimittäin uhkailla julkaisun rahoittajia. Nyt tilanne on kuitenkin rauhoittunut, ja Untaetin ja kirkollisen Bethesda-instituutin teos on tulossa pian myyntiin.

Insistpress julkaisee kirjan kuukaudessa ja painosmäärä on tavallisesti 2 000-3 000 kappaletta. Kirjoja voi ostaa paitsi Yogyakartasta myös muualta maasta. Suuri osa asiakkaista on opiskelijoita ja järjestöaktivisteja, joten hinnat pyritään pitämään tarpeeksi alhaisina.
Insistpressille riittää haasteita myös tulevaisuudessa. Suunnitelmissa on muuttaa julkaisutoiminta omavaraiseksi ja järjestää lukupiirejä sekä julkaisutilaisuuksia lukijakunnan laajentamiseksi.