Uutinen

Indonesiassa yritetään välttää levottomuuksia

Anu Lounela
26.4.2001

Viimeisen kahden viikon ajan Indonesian lehdissä on kirjoitettu pääasiassa 30. huhtikuuta pidettävästä parlamentin kokouksesta, jossa keskustellaan siitä, annetaanko Indonesian presidentti Abdurrahman Wahidille toinen muistutus vai ei. Vielä viime viikolla presidentti Wahid uhkaili kannattajiensa tulvivan Jakartaan ja tukevan häntä viimeiseen asti, mutta keskiviikkona Wahid sanoi ottavansa muistutuksen vastaan suosiolla.

Wahidin muuttunut asenne saattaa rauhoittaa jo miltei kriittiseksi tullutta poliittista tilannetta Indonesiassa. Presidentin 400 000 kannattajaa on alkanut valua eri puolilta maata pääkaupunkiin Jakartaan. Monet heistä ovat saaneet puolisotilaallisen koulutuksen Itä-Jaavalla ja ovat valmiita kuolemaan Wahidin puolesta. Kannattajat eivät kuitenkaan ensisijaisesti tule Jakartaan parlamentin kokoukseen, vaan 29. huhtikuuta järjestettävään suureen rukoustilaisuuteen, jossa rukoillaan presidentin puolesta.

Wahidin entisen islamilaisen järjestön Nahdlatul Ulaman uskonnolliset johtajat ovat kuitenkin kieltäneet "oppilapsiaan" osoittamasta mieltään parlamenttirakennuksen luona. Heillä ei myöskään pitäisi olla terä-aseita mukanaan. Vielä on siis toivoa rauhanomaisesta rukoustilaisuudesta ja parlamentin kokouksesta.

Wahidin varapresidentti Megawati Sukarnoputri ei ole ottanut kantaa toiseen muistutukseen eikä myöskään ole asettunut tukemaan tai vastustamaan presidenttiä. Indonesian armeija on tähän asti pitänyt matalaa profiilia, vaikka Jakarta onkin täydessä hälytystilassa tankkeineen ja sotilaineen. Viime keskiviikkona Indonesian armeija sanoi ottavansa tiukan linjan kaikkia mahdollisia mellakoitsijoita vastaan. Ainakin 17 000 turvallisuusvartijaa tai sotilasta tulee partioimaan viikonloppuna Jakartassa.