Uutinen

Indonesiassa kriittisiä ääniä IMF:ää kohtaan

Anu Lounela
17.6.2002

Indonesian kehityssuunnitteluministeri Kwik Kian Gie ja Yleiskokouksen (MPR) puheenjohtaja Amien Rais ovat eri lausunnoissaan vaatineet Indonesiaa harkitsemaan uudelleen suhdettaan IMF:ään. Heidän mukaansa Indonesian ei kannata enää uusia sopimustaan IMF:n kanssa eikä ottaa lisää velkaa. Amien Raisin mukaan IMF on neoliberalistisen kapitalismin sanansaattaja, joka hoitokuureillaan vaan saattaa "potilaat" huonompaan kuntoon.

Indonesia teki ensimmäisen sopimuksensa IMF:n kanssa vuonna 1997. Näiden vuosien aikana Indonesiasta on ehtinyt kehittyä yksi maailman velkaantuneimmista maista. Tällä hetkellä Indonesialla on lyhytaikaista velkaa IMF:lle - jonka korko on 2-3 kertaa kalliimpaa kuin Maailmanpankin velan korko - ja myös maan sisäistä velkaa pankkien terveyttämisohjelmaa varten. Indonesian tämän hetkinen velka IMF:lle on viisi miljardia Yhdysvaltain dollaria. Lisäksi Indonesian hallituksen maan sisäinen velka on jo 72 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Kaiken kaikkiaan velkaa kertyy 136 miljardia US dollaria. Niinpä Indonesian vuosittainen budjetti menee lähinnä velan maksuun, ja julkisiin kuluihin jää yhä vain vähemmän rahaa.

Sen lisäksi, että Indonesiasta on tullut korviaan myöten velkaantunut maa, se on myös joutunut IMF:n poliittisen hoitokuurin kohteeksi. Rakenteelliset sopeuttamisohjelmat koskevat lähinnä valtion yritysten ja pankkien yksityistämistä. IMF:n velkaa saa myös vain jos toteuttaa niin sanottua "hyvää hallintoa", sillä hyvällä hallinnolla taataan yksityisten yritysten mahdollisuudet toimia keskus- ja paikallishallintojen kanssa saamatta tappiota. Esimerkiksi oikesjärjestelmän pitäisi ottaa opikseen IMF:n hyvän hallinnon opeista. Hyvä hallinto takaisi sen, ettei raha katoa korruptiosuden suuhun. Ja tietysti, että hallinto muuttuisi tehokkaammaksi.

Kaikkien näiden vuosien jälkeen Indonesiassa on alkanut nousta esiin vaikutusvaltaisia ääniä, jotka vaativat Indonesian ja IMF:n lainasuhteen katkaisemista pikaisesti.

Indonesian hallitus on joutunut antamaan myöten miltei kaikille ehdoille, mitä IMF on siltä vaatinut allekirjoittaessaan lainasopimuksia. Kaiken kaikkiaan, talouskriisin partaalla jatkuvasti roikkuva Indonesia ei ole tuntenut voivansa kieltäytyä sille annetuista ehdoista. Tämä jatkuva armoilla oleminen on viime kädessä saanut Indonesian poliittiset johtajat viimeinkin kysymään, eikö ole muuta tietä kuin velkataakan alle musertuva Indonesia.

Kehityssuunnitteluministeri Kwik Kian Gien mukaan tänä vuonna allekirjoitettava kuudes sopimus (Letter of Intent) IMF:n ja Indonesian hallituksen välillä on katastrofaalinen. Tempo-lehdelle antamassaan haastattelussa hän sanoo, että IMF on tehnyt sopimuksen luonnoksen eikä luonnoksessa ole järkeä. Esimerkiksi pankkien myyminen ennen vuoden loppua vaikeuttaa Indonesian asemaa entisestään.

Ministeri Kwik Kian Gien antama lausunto heiluttaa Indonesian hallitusta näinä sopimuksen allekirjoittamisen päivinä. Indonesian hallituksen koordinoiva talousministeri Dorodjatun Kuntjorojakti on jo allekirjoittanut sopimuksen. Tulevien viikkojen sisään myös IMF:n hallituksen jäsenten pitäisi se allekirjoittaa. Samaan aikaan Kik Kian Gien taakse kerääntyy IMF:ää vastustavien poliitikkojen joukko.

Tähän mennessä IMF:ltä otettua lainaa ei ole käytetty, vaan se on säilötty pankkiin siltä varalta, että Indonesian valtionvarat eivät riitä. IMF tuli apuun, kun Indonesian talous romahti Aasian talouskriisin seurauksena vuonna 1997. IMF:n tarkoitus onkin vain vakauttaa ja vahvistaa Indonesian valuuttaa, mikä ei ole edes toteutunut, kertoo Bonnie Setiawan, Globaali oikeudenmukaisuus -järjestön johtaja Jakartasta. Niinpä, ministeri Kwik Kien Gien mukaan, takaisin maksaminen ei olisi vaikeaa eikä uuttaa lainaa kannata ottaa.

Näin vältyttäisiin hulluilta sopimuksilta, jotka saavat Indonesian yhä vaikeampaan asemaan sen lisäksi, että ne lisäävät velkataakkaa. Ja niin, muutakin velkaa on riittämiin maksettavaksi. Eipä siis ihme, että uusi kanasalaisjärjestöjen allianssi kerää tällä hetkellä nimiä IMF:ää vastustaakseen ja samalla vahvistaa tukensa ministerin lausunnoille.