Uutinen

Indonesian vaalit: Askel kohti demokratiaa

Viikko sitten pidetyt vaalit puhuttavat indonesialaisia. Tuloksia puidaan, mahdollisia koalitioita käydään läpi, ihmiset spekuloivat minkä jaksavat ja polttavat samalla askeittain neilikkatupakkaa.
Henri Myrttinen
12.4.2004

"Mutta eiväthän he ikinä voisi..."

"Niin, niin, mutta unohdat, miten kävi 1999, kun..."

"Ystävät hyvät, etteko te tajua, että..."
 

  Kuva: Indonesian vaalimainontaa. (Kuvaaja: Henri Myrttinen)
Diktaattori Suharton entinen valtapuolue Golkar ei saanut "nostalgiaääniä" niin paljon kuin odotettiin.

Indonesian eduskuntavaaleista on kulunut nyt viikko. Monimutkaisen laskentasysteemin vuoksi vasta reilut puolet äänistä on laskettu, mutta poliittinen peli on jo täydessä vauhdissa.

Johdossa ovat nykyisen presidentin, Megawati Sukarnoputrin, puolue PDI-P ja entisen diktaattori Suharton valtapuolue Golkar. Molemmat saivat noin 20 prosenttia äänistä ja ero on häviävän pieni. Juuri nyt Golkar on jälleen hieman edellä, erotus on puoli prosenttia. Puolueet ovat sekä kansallismielisiä että maallistuneita.

Kolmannella sijalla, noin 13 prosentin äänimäärällä on Sukarnoputrin edeltäjän Abdurrahman Wahidin eli Gus Durin PKB. Puolue edustaa maltillista islamia. Poliittisempaa islamia edustava PPP on tällä hetkellä neljännellä sijalla, ääniä se on saanut noin kahdeksan prosenttia.

Vaalien todellisina voittajina pidetään kuitenkin tällä hetkellä viidennellä ja
kuudennella sijoilla olevia Demokraattista puoluetta (PD) ja islamistista PKS-puoluetta, joilla molemmilla on noin seitsemän prosenttia äänistä. Näitä ääniä pidetään protestiääninä – uutta PD:ta johtaa Sukarnoputrin hallituksesta eronnut entinen turvallisuusministeri Yudhoyono ja PKS on vastaavasti kampanjoinut aktiivisesti poliittisen luokan korruptiota vastaan.

Seitsemännellä sijalla on Amien Raisin kansallismielinen PAN kuudella prosentilla. Loput puolueet saivat alle kolme prosenttia annetuista äänistä.

Lehmänkauppoja Jakartassa


Huolimatta siitä, että laskenta on vielä kesken eikä numeroista voi päätellä, kuinka monta paikkaa kukin puolue saa, ovat politiikot jo ahkerasti hieromassa uusia liittoutumia. Entiset periviholliset muuttuvat uusiksi ystäviksi ja ystävät vihollisksi Jakartan huippuhotellien kokoushuoneissa. Erityisesti PD:n johtajaa Susilo Bambang Yudhoyonoa, eli SBY:ta, kositaan. Jakarta Postin mukaan "SBY on nyt kuin uusi, kaunis teinitytto koulun tanssiaisissa".

Puolueiden tähtäimessä ovat heinäkuun presidentinvaalit, joissa kansa pääsee ensimmäistä kertaa valitsemaan suoralla vaalilla johtajansa.

PDI-P:n ja sitä myötä Megawatin asema on heikentynyt, sillä se menetti noin kolmanneksen äänistä verrattuna edellisiin vaaleihin. Tosin se hävisi vähemmän, kuin mitä jotkut tarkailijat olivat ennustaneet. Toisin kuin oletettiin, Golkar ei pystynyt hyötymään tästä, vaan sai ilmeisesti suunnilleen yhtä paljon ääniä kuin edellisissä vaaleissa. Islamistiset puolueet eivät myöskään saaneet merkittävästi lisä-ääniä, PKS:n voiton arvellaan liittyvän pikemmin sen korruptionvastaiseen toimintaan.

Demokratian juhlaa?


Indonesiassa vaaleja on kutsuttu "pesta demokrasiksi", demokratian juhlaksi.

Kuten ääntenlaskennan hidas edistyminen osoittaa, eivät järjestelyt ole edenneet suunnitelmien mukaisesti ja muutamat pienemmät puolueet vaativatkin äänten uudelleenlaskentaa. Acehissa raaka sota jatkuu edelleen eivätkä myöskään Papua tai Keski-Sulawesi ole säästyneet väkivallalta.

Ongelmista huolimatta vaaleja voidaan pitää kokonaisuudessaan onnistuneena askeleena kohti edustuksellisen demokratian vakiintumista Indonesiassa. Asevoimat eivät enää pääse istumaan eduskunnassa, naisille on taattu 30 prosenttia ehdokaspaikoista, eikä edellisten vaalien tapaista väkivaltaa esiintynyt.

Indonesialaiset – ja muutama viikko sitten malesialaiset – ovat näyttäneet pystyvänsä rauhanomaisesti ja omin voimin siihen, mitä Yhdysvallat omien sanojensa mukaan yrittää asein Lähi-Idässä: rakentamaan demokratiaa muslimienemmistöisessä yhteiskunnassa. Sekä Malesiassa että Indonesiassa riittää vielä paljon tekemistä, mutta ensimmäiset askeleet kohti demokraattisempaa yhteiskuntaa on otettu.