Uutinen

Indonesian pakolaistulva kasvaa

Anu Lounela
26.2.2001

Keski-Kalimantanilla sunnuntaina alkaneet levottomuudet ovat toistaiseksi laantuneet, mutta pakolaistulva kasvaa. Tämän päivän tietojen mukaan pakolaisia on yhteensä 20 000 ja kuolonuhreja eri lähteiden mukaan 150-200. Todellinen luku voi olla vielä suurempi, koska monia ruumiita ei ole pystytty kaivamaan poltettujen talojen raunioista.

Dayakien ja maduroiden välinen taistelu ei paljon poikkea vuoden -97 kiistoista Länsi-Kalimantanilla. Paikallisen dayak-järjestön mukaan maduralaiset hyökkäsivät dayakien kimppuun eikä poliisi tehnyt asialle mitään. Järjestö vaatiikin paikallisen poliisipäällikön erottamista. Paikallisen Central Kalimantan Region and Dayak Community Consultation League - järjestön edustaja kehotti maduralaisia joko poistumaan tai sopeutumaan paikallisiin tapoihin. Nyt kymmeniätuhansia maduralaisia ollaan lähettämässä takaisin Jaavalle.

Keskikalimantanilaisen lähteen mukaan taistelut olivat ennakoitavissa jo kuukausi sitten, jolloin huhuja tulevista levottomuuksista alkoi levitä paikallisten keskuuteen. Monet epäilevät, että kyse on poliittisen eliitin välisestä taistelusta, jossa välineenä käytetään köyhiä. Jos kyseessä on valtataistelu, on sen hinta kova.

Etniset levottomuudet jatkuivat sunnuntaina Keski-Kalimantanilla. Kuolonuhreja oli niin dayakien kuin maduralaistenkin joukossa ja monien dayakien ruumiiden väitetään olevan kadoksissa.