Uutinen

Indonesia: Wahidia syytetään korruptiosta

Anu Lounela
9.2.2001

Indonesian presidentti Abdurrahman Wahid sai viime viikolla parlamentilta muistion, jossa todettiin presidentin rikkoneen perustuslakia. Nyt Indonesian parlamentin jäsenet keräävät nimiä nopeuttaakseen mahdollista erityisistuntoa, jossa Wahid joutuisi vastaamaan korruptiosyytteisiin. Nimienkeruun takana ovat Suharton aikana hallinnut GOLKAR-puolue sekä islamilaisten puolueiden yhteenliittymä Poros Tengah.

Indonesian demokratia on alkanut vaivalloisesti. Opiskelijaliikkeen ja islamilaisen Nahdlatul Ulama -järjestön mukaan korruptiosyytökset ovat Suharton aikaisten poliitikkojen juoni Wahidin syrjäyttämiseksi. Parlamentin ja presidentin välit ovat huonot. Syytteet esittäneellä parlamentin erityiskomitealla ei opiskelijaliikkeen mukaan ole laillista pohjaa. Myös korruptiotutkija George Aditjrondo väittää, että syytöksillä ohjataan indonesialaisten huomio pois suurista korruptiotapauksista ja Suharton sekä hänen lastensa tekemisistä. Esimerkiksi korkeimman oikeuden päätös vapauttaa Suharto kaupunkiarestista ja maksattaa hänen terveydenhoitonsa valtion varoista jäi lähes täysin huomiotta alkuviikosta.

Keskiviikkona sadat tuhannet Wahidin kannattajat polttivat ja tuhosivat viisi Golkarin toimistoa ja yksittäisiä autoja Itä-Jaavalla. Myös yleiskokouksen puheenjohtajan Amin Raisin PAN-puolueen toimistoja poltettiin. Hänen takanaan on myös Indonesian toiseksi suurin islamilainen järjestö Muhammadyah., jonka kannattajat ovat ilmoittaneet vastaavansa väkivaltaan väkivallalla.

Tilanne on kiristynyt entisestään. Mielenosoitukset jatkuivat Jakartan ja Keski-Jaavan lisäksi myös Yogyakartassa. Indonesian Ihmisoikeuskomissio pyytää Wahidia lopettamaan pikaisesti poliittisen eliitin väliset riidat, jotta vältytään suuremmilta ihmisoikeusloukkauksilta.