Uutinen

Indonesia tsunamin jälkeen: paikallisyhteisöjen tarpeet huomiotta

Indonesian tsunamialueiden jälleenrakennus on käynnissä, mutta kansalaisyhteiskunta kritisoi hallituksen suljettua suunnitteluprosessia, joka jätti yhteisöjen toiveet huomioimatta.
Henri Myrttinen
5.4.2005

Kuva:pakolaisleirin rakennuksia (Kuvaaja: Henri Myrttinen

Neuheun pakolaisleiriä rakennetaan noin 15 kilometriä Banda Acehistä itään. INSIST tarjoaa leiriläisille koulutusta.

Sata päivää joulukuun 26. päivän maanjäristyksen ja tsunami-aallon jälkeen ihmiset Indonesian Acehissa ja Pohjois-Sumatralla viettivät perinteisiä sadan päivän muistojuhlia. Sadassa päivässä katastrofialueella ollaan siirrytty hätä-apuvaiheesta jälleenrakennusvaiheeseen, valtaosa ulkomaalaisista avustajista on poistunut maasta ja hallitus esitti kattavan jälleenrakennussuunnitelman tuhoutuneille alueille.

Vajaat kolme päivää suunnitelman esittämisen jälkeen merenpohja tärisi jälleen Sumatran edustalla, ja tällä kertaa noin 1 000 ihmistä kuoli Niasin ja Simeuluen saarilla. Lähes 20 000 ihmistä on jäänyt kodittomaksi. Viimeiset Acehista lähteneet ulkomaalaiset avustajat kääntyivät takaisin ja palasivat Indonesiaan.

Tällä kertaa järistys ei aiheuttanut samanlaista tsunami-aaltoa kuin joulukuussa, mutta hyökyaallon pelko aiheutti paniikkia ympäri Sumatraa. Niasilla järistys tuhosi tuhansia rakennuksia, erityisesti viime vuosina kasvaneen turistiryhmän, surffaajien, vuoksi rakennettuja betonirakennuksia. Perinteisistä rakennusmateriaaleista tehdyt rakennukset selviytyivät paremmin.

Kansallisten ja kansainvälisten seismologien mukaan on todennäköistä, että Sumatran edustalla tulee olemaan vielä useampi voimakas maanjäristys lähiaikoina, ketjureaktiona joulukuun 26. päivän järistyksestä. Jakarta Postin mukaan Simeuleunin saarella lähes 90 prosenttia väestöstä on paennut joko sisämaahan tai Sumatran saarelle.

Acehin maakunnassa jälleenrakennusvaihe on pääsemässä vauhtiin, vaikkakin monet paikalliset kansalaisjärjestöt näkevät hallituksen suunnitelmaan menetettynä mahdollisuutena tehdä pesäero vanhoihin, huonoksi koettuihin tapoihin.

"Valitettavasti taas toistettiin samat vanhat virheet", toteaa Kepan indonesialaisen yhteistyökumppanin INSISTin pääsihteeri Don Marut. "Paikallisyhteisön tarpeita ja toivomuksia ei kuunneltu, suunnitteluprosessi oli suljettu, eikä valitettavasti korruptioltakaan vältytty."

Virallisten jälleenrakennussuunnitelmien lisäksi kymmenet kansainväliset ja indonesialaiset järjestöt ovat aloittaneet omat projektinsa paikallisyhteisöjen kanssa.

INSIST on mukana laajemmassa KSKBA-verkostossa ja tukee koulujen jälleenrakentamista, koulutusprojekteja alueen pakolaisleireillä, leskien yhdistysten toimintaa, kalastajayhteiskuntien jälleenrakentamisprojekteja sekä ympäristöprojekteja Acehissa ja Pohjois-Sumatralla.

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste Aasian katastrofista