Uutinen

Indonesia: Maatyöläiset taistelevat metsistään

Keski-Jaavalla sijaitsevassa Wonosobon piirikunnassa pidettiin maaliskuun ensimmäisellä viikolla riemukkaat kansanjuhlat. Yli kuusituhatta maatyöläistä eri puolilta maaseutua ajoi rekka-autoilla Wonosobon pääkaupunkiin. Kaupungissa juhlittiin uutta alueellista säädöstä, jonka mukaan kaikki valtion metsäyrityksen Perhutanin hallussa olleet metsäalueet luovutetaan takaisin maatyöläisille.
Anu Lounela
26.3.2002

Puhujalavalle nousivat maatyöläisten liiton puheenjohtaja, piirikunnanpäällikön edustaja, alueparlamentin puheenjohtaja, Indonesian suurimman islamilaisen järjestön Nahdlatul Ulaman edustaja sekä lukuisat muut, jotka halusivat osoittaa tukensa maatyöläisille.

Valtion edustajat, maatyöläiset, opiskelijat sekä suurten järjestöjen ja puolueiden jäsenet istuivat saman pöydän ääreen ensimmäistä kertaa sitten Suharton valtaannousun (1967-1998).

Vaikka Wonosobon 700 000 asukkaasta suurin osa näyttää olevan suunnilleen samaa mieltä siitä, että valtion metsäyrityksen tulee luovuttaa metsämaat maatyöläisten hoidettavaksi, ei keskushallinto ole vielä näyttänyt hankkeelle vihreää valoa.

Epäselvät lait"Me maatyöläiset lähdemme Jakartaan yhdessä alueparlamentin edustajien kanssa ja sanomme, että wonosobolaiset pystyvät itse hallinnoimaan luonnonvaroja ja metsiä. Vetoamme siihen, että kaikki uudet ja vanhat lait ovat ristiriidassa keskenään eikä keskushallintokaan voi pysäyttää meitä laillisin perustein", kertoo Sumeri, Wonosobon maatyöläisten liiton puheenjohtaja.

"Kun lainsäädännölliset epäselvyydet ratkeavat, niin aloitamme maan uudelleenjakamisen. Meidän pitää myös miettiä, mitä viljellään ja miten tuotanto markkinoidaan. Haluaisimme tukea luonnonmukaista maanviljelyä, hakattujen metsien uudelleenistuttamista ja puutarhaviljelyä. Meidän täytyy edetä hitaasti, sillä maan jakaminen ja maanviljelyä koskevat uudistukset voivat muuten aiheuttaa vaikeuksia. Meidän pitää olla varovaisia, koska Perhutani ei ole vielä päättänyt lopullista kantaansa", Sumeri vahvistaa.

Vankilaan puun varastamisestaMarraskuussa 2001 Länsi-Jaavalla Bantenin piirikunnassa Cibaliungin kylässä yhteensä 49 maatyöläistä pidätettiin puun varastamisesta. Niin Wonosobossa kuin Bantenissakin kysymyksessä on konflikti valtion metsäyrityksen Perhutanin ja paikallisyhteisön välillä metsien ja maiden hallinnasta.

Paikallishallitus ei tue eikä suojele Cibaliungin kyläläisiä. Päinvastoin: sadan hehtaarin alue, jolla maatyöläiset ovat luonnonmukaisesti viljelleet hedelmiä, juureksia ja riisiä tuhottiin miltei täydellisesti. Kuusikymmentä kahdeksan taloa poltettiin, viljelmät hävitettiin ja kymmeniä kiloja riisiä tuhottiin.

Maatyöläisten kertomusten mukaan paikalliset poliisivoimien erikoisjoukot, rikolliset sekä Perhutanin työntekijät hyökkäsivät yhteistuumin maatyöläisten koteihin viideltä aamulla. Kymmenisen maatyöläistä haavoittui hyökkäyksessä.

Cibaliungin kylässä pidätetyistä 48 maatyöläisestä 9 on edelleenkin vankilassa. Maatyöläisiä syytetään puun varastamisesta valtion ja Perhutanin metsä-alueilta metsälain perusteella.

Cibaliungin kyläläisten mukaan alue on ollut heidän perinteistä maataan jo ammoisista ajoista lähtien. Perhutani alkoi hallita kyläläisten metsä-alueita vuonna 1980.

Vuoden 1999 jälkeen maatyöläiset uskaltautuivat takaisin metsämaille ja ottivat haltuunsa sadan hehtaarin alueen. Maatyöläiset rakensivat sinne taloja ja viljelivät riisiä. Poliisien auttamana Perhutani ajoi maatyöläiset pois alueelta jo samana vuonna. Tuolloin pisin maatyöläiselle langetettu vankeustuomio oli kaksi vuotta.

Tällä kertaa syyttäjä vaatii kymmenen vuoden vakeustuomiota vankilassa edelleenkin viruville maatyöläisille, jotka odottavat oikeudenkäynnin jatkumista.

Suomalaisjärjestöt voivat tukea maatyöläisiä allekirjoittamalla Bantenin maatyöläistenliiton vetoomuksen ja ottamalla yhteyttä Asepiin: Serikat Petani Banten/ serikat_petani_banten@yahoo.com. Puhelin/faksi: +62-21-8300553.