Uutinen

Indonesia: lastenohjelma edistää harmoniaa levottomina aikoina

Kanis Dursin
21.4.2001

(IPS - Jakarta) Indonesian monimuotoista kulttuuria tehdään tutuksi maan lapsille uudessa televisiosarjassa Pustaka Anak Nusantara (Indonesialainen lastenkirjallisuus). Sarja osuu aikaan, jona etniset ja yhteisölliset jännitteet uhkaavat repiä riekaleiksi maailman suurimman saaristovaltion sosiaalisen kudoksen.

Helmikuussa lähes viisisataa ihmistä sai surmansa Keski-Kalimantanissa alkuperäisväestönä olevien dayakien ja muualta tulleiden maduralaisten välisissä yhteenotoissa. Pelko on ajanut kymmeniätuhansia maduralaisia takaisin Itä-Jaavan maakuntaan.

Yli viisi tuhatta ihmistä on saanut surmansa etnisissä ja uskonnollisissa konflikteissa Ambonissa, itäisen Indonesian Malukun maakunnassa. Kahakat jatkuvat kolmatta vuotta, ja hallitus on menettänyt tilanteen hallinnan alueelle julistamastaan hätätilasta huolimatta. Etnisiä ja uskonnollisia levottomuuksia on monissa muissakin maakunnissa, muun muassa Länsi-Kalimantanissa ja Uuden-Guinean saarella sijaitsevassa Irian Jayassa, jossa alueen kristillinen väestö taistelee itsenäistyäkseen Jakartan vallasta.

Pustaka-lastenohjelman ensimmäinen jakso ei sijoitu sattumalta juuri Irian Jayaan. Valinnan selkeä poliittinen viesti on, että alue kuuluu lähtemättömästi Indonesiaan. Avausjaksossa katsellaan alueen päivittäistä elämää kahden kanum-kansaan kuuluvan 12-vuotiaan pojan silmin. Poliittinen sanoma on yhtä kirkas sarjan kakkosjaksossa, jossa pääosan saavat Länsi-Kalimantanin indonesiankiinalaiset lapset.

Alle kolmeprosenttinen indonesiankiinalainen vähemmistö on usein joutunut vainon kohteeksi muslimienemmistöisessä maassa verrattain hyvän taloudellisen asemansa vuoksi. Vuonna 1997, vajaata vuotta ennen Indonesian silloisen presidentin Suharton syrjäyttämistä, pääkaupungin Jakartan rikollisliigat hyökkäsivät indonesiankiinalaisten koteihin ja liikeyrityksiin.

Pustakassa indonesiankiinalaiset lapset esittelevät lohikäärmetanssiaan, joka oli ollut kielletty Suharton yli 30-vuotisen rautanyrkkisen valtakauden aikana. Pustakan 32 jaksoa kertovat, millaista on olla lapsi Indonesian 32 maakunnassa.

Sarjan on suunnitellut ja tuottanut kansalaisjärjestö Visi Anak Bangsan työryhmä, joka tavoitteli alun alkaen jotain yhdysvaltalaisen Sesame Streetin kaltaista. Se tutustuttaa lapset eri kansanryhmiin kuten afroamerikkalaisiin ja latinalaisväestöön. Pustakaa esitetään sunnuntaisin kahdesti, sekä yksityisellä että valtiollisella kanavalla. Joka jakso päättyy opettavaiseen sävelmään, jonka on kirjoittanut joku tunnetuista lastenlaulujen tekijöistä kuten A.T.Mahmud tai Ibu Sud.

"Monet indonesialaislapset eivät tiedä, mitä heidän ikätoverinsa puuhaavat toisissa maakunnissa. Tämän ohjelman avulla lapset toivottavasti oppivat ymmärtämään ja kunnioittamaan eri kulttuureja ja ovat ylpeitä maastaan", sanoo ohjelman teosta vastaava tunnettu elokuvaohjaaja Garin Nugroho.

Eva Riyanti Hutapea, ohjelman rahoittaneen PT Infoodin toimitusjohtaja lisää: "Kiinnostavinta ohjelmassa on, että se painottaa indonesialaisten kulttuurien moninaisuutta. Esittelemällä eri kulttuureja lapsille maan joka kolkassa toivomme luovamme heille yhteenkuuluvuuden tunnetta."

Historioitsija Anhar Gonggong maan opetusministeriöstä pitää monikulttuurista tv-ohjelmaa pahasti myöhästyneenä: "Se mitä Garin Nugroho tekee nyt, olisi pitänyt tehdä kymmeniä vuosia sitten." Hän lisäsi valtiollisen television haastattelussa, että ohjelmaa toki tarvitaan, koska perheet näyttävät epäonnistuneen lastensa suvaitsevaisuuskasvatuksessa.

Samalla hän suri sitä, että Pustakan mahdollisista vaikutuksista saadaan nauttia vasta 15-20 vuoden kuluttua. Sarjan luojat eivät tyydy pelkkään televisio-ohjelmaan. He aikovat lisäksi julkaista kulttuuritietosanakirjan ja videolevyjä, jotka valottavat lastenkulttuuria eri puolilla pirstaleista saariryhmää.

Kunnianhimoisesta päämäärästään huolimatta Pustaka pitää asianaan näyttää lapset aina iloisen leikin pyörteissä. Ohjaaja Nugroho sanoo, että juuri niin on tarkoituskin: "Haluamme esittää lapsuuden yleismaailmallisen ytimen - leikin."

(Inter Press Service)

Lisää IPS:n uutisia Maailma kylässä -festivaalin kotisivulla: www.kepa.fi/maailmakylassa