Uutinen

Indonesia hälytystilassa

Anu Lounela
28.5.2001

Yogyakartan kaduilla kaikki näyttää rauhalliselta, mutta todellisuudessa Indonesiaan on julistettu ensimmäisen asteen hälytystila. Itä-Jaavalla, missa tällä hetkellä presidentti Abdurrahman Wahidin (Gus Dur) entisen islamilaisen järjestön Nahdlatul Ulaman jäsenet polttavat taloja ja mellakoivat kaduilla, on tällä hetkellä kolmannen asteen hälytystila.

Indonesian poliittinen taistelu on nyt huipussaan. Kaikki alkoi Indonesian parlamentin presidentille antamasta muistutuksesta, jossa pyydettiin selvitystä häntä vastaan suunnatuista korruptiosyytöksistä (bruneigate ja buloggate). Koska presidentin vastaus ei tyydyttänyt maan parlamenttia, parlamentti päätti antaa presidentille toisen muistutuksen.

Huomenna 30.5. presidentti Gus Durin pitäisi antaa vastaus toiseen muistutukseen. Jos presidentti ei vastaa muistutukseen, parlamentti aikoo kutsua koolle kansan neuvoa-antavan kokouksen (MPR SI). Tällöin mitä suurimmalla todennäköisyydellä presidentti joutuu väistymään pois virasta.

Poliittinen taistelu sai kuitenkin eilen uuden käänteen, kun presidentti antoi kuulutuksen, jonka mukaan Indonesian poliisivoimilla on nyt oikeus erityistoimiin "lain ja turvallisuuden takaamiseksi koko maassa". Poliisivoimille annettiin myös valtuudet koordinoida turvallisuusjoukkoja tarpeen mukaan. Kuulutuksesta on ilmennyt erilaisia tulkintoja, mutta varmaa on, etta eilisiltana Jakartan kaduille valui sotilastankkeja kymmenittäin.

Tänään tiistaina Megawati Sukarnoputrin, Indonesian ensimmäisen presidentin Sukarnon tyttären, johtama PDI-P (Indonesian demokraattinen taistelupuolue) uhkasi presidentti Gus Duria. Gus Durin pitää luopua presidenttiydestään kello kahteentoista mennessä yöllä Indonesian aikaa tai PDI-P aikoo ehdottaa kansan neuvoa-antavan kokouksen koolle kutsumista. Gus Dur on sanonut, ettei aio luopua presidenttiydestään eikä aio hyväksyä MPR:n koolle kutsumista, vaan ennemminkin hajottaa parlamentin. Indonesian asevoimat vastustavat Gus Durin ehdotusta hajoittaa parlamentti.

Indonesian demokratia on siis vaakalaudalla. Nähtäväksi jää, mitä Gus Dur vastaa Megawatin puolueen uhkaukseen. Hajoittaako hän parlamentin ja julistaa sotilaallisen hälytystilan vai vetäytyykö ja tekee vihdoinkin kompromissin Megawatin kanssa. Varmaa on, että indonesialaiset elävät pahinta peläten.