Uutinen

Indonesia: Asevoimat varjostavat vapaita vaaleja

Tänään noin 148 miljoonaa indonesialaista on kutsuttu äänestämään neljissä eri vaaleissa. Kaksikymmentäneljä puoluetta kamppailee samanaikaisesti eduskunnan, uuden "alueiden edustajiston" sekä alueellisen että paikallistason parlamentin paikoista.
Henri Myrttinen
4.4.2004

Indonesia on maailman kolmanneksi suurin demokratia ja pelkkä vaalien järjestäminen on ollut valtava logistinen haaste - ja valtava saavutus. Vielä muutama päivä ennen vaaleja näytti epävarmalta, voidaanko niitä järjestää kaikissa vaalipiireissä puuttuvien äänestyslippujen takia. Keskusvaalikomitean rahapulan vuoksi joillakin alueilla asukkaat ovat itse lahjoittaneet rahaa äänestyspaikkojen kunnostamiseen tai osallistuneet talkoovoimin niiden pystyttämiseen.

Kampanjointi sujui huomattavasti rauhallisemmin kuin edellisissa vaaleissa. Suurimpia ongelma-alueita ovat itsenäisyysmieliset Aceh ja Papua. Acehissa on viime toukokuusta lähtien ollut asevoimien suurhyökkays vallalla, eikä sotatilan aikana pidettyjä vaaleja voida pitää vapaina tai tasapuolisina.

Asevoimat ovat varmistamattomien tietojen mukaan pidättäneet kymmeniä acehilaisia, jotka eivat suostuneet äänestämään. Pelkästään Acehissa on yli 11 000 vaalitarkkailijaa 18 kansallisesta ja kansainvalisesta järjestostä, mukaan lukien EU:n ja Japanin viralliset tarkkailijat. Papualla poliisi ampui epäillyn itsenäisyysaktivistin ja tuntemattomat hyokkääjat tappoivat vaalivirkailijan sekä poliisin muutama päivä ennen äänestystä.

Vaalien tulos on toistaiseksi täysin auki. Vallassa oleva PDI-P ja entinen, Suharton aikainen valtapuolue Golkar laskevat tukijaverkostojensa varaan. Monet PDI-P:n entiset kannattajat ovat kuitenkin pettyneet demokraattisten uudistusten hitaaseen tahtiin presidentti Megawati Sukarnoputrin aikana. Golkarin mainetta tahraavat puolestaan korruptiosyytteet - mutta puolue saattaa saada tukea niiltä, joiden mielesta Suharton aikana olot olivat paremmat.

Vaalien "mustia hevosia" ovat muun muassa Suharton tytar Tutut, joka kampanjoi pienen PKPB:n puolesta sekä turvallisuusministeri Susilo Bambang Yudhoyono, jonka puolue on pieni Partai Demokrat. Laajaa spekulaatiota paikallisissa medioissa on aiheuttanut myös kysymys siitä, kenelle islamistiset äänestäjät äänensä antavat.

Eduskuntavaalien tuloksen ennakoidaan vaikuttavan siihen, kuka tulee pärjäämään heinäkuussa pidettävissä presidentinvaaleissa.

Suhteellisen rauhallinen vaalikampanja ja korkeaksi ennakoitu äänestysprosentti osoittavat, etta indonesialaiset luottavat edustuksellisen demokratian mahdollisuuksiin - siitä huolimatta, että kuusi vuotta kestänyt siirtymäaika diktatuurista demokratiaan on tähän mennessä ollut kaikkea muuta kuin helppoa.