Uutinen

Imperialismin vastustajat kokoontuivat Havannassa

Kaupan vapauttaminen, yksityistäminen ja sääntelyn purku eivät ole tuottaneet tulosta Latinalaisessa Amerikassa. Talouskasvu on vaatimatonta, absoluuttinen köyhyys on kasvanut ja tulonjako on maailman epäoikeudenmukaisin. Havannassa marraskuun lopulla koolla ollut kansalaisjärjestöväki tuomitsi Yhdysvaltojen johdolla levitettävän uusliberaalin markkinaimperialismin.
Kent Wilska
9.12.2002

Uusliberalismin epäonnistuminen on selvää, sanoi kuubalainen taloustieteilijä Osvaldo Martínez Havanassa. Kuva: Kent Wilska

SANTO DOMINGO - "Vain erittäin lapselliset tai erittäin tyhmät voivat jatkaa vapaakaupan kaikkivoipaisuuden jankuttamista", totesi kuubalainen taloustieteilijä Osvaldo Martínez Havanassa. "Uusliberalismin epäonnistuminen on selvää. Latinalaisen Amerikan "menetettyyn" 80-lukuun, on nyt lisättävä toiset viisi vuotta", Martínez jatkoi.

Yli 1000 kansalaisjärjestöjen, ammattiyhdistysliikkeen ja poliittisten puolueiden edustajaa yli 40 maasta kokoontuivat Havannaan 25.-28.11. vastustamaan suunnitteilla olevaa Amerikan vapaakauppa-aluetta (ALCA, Acuerdo de Libre Comercio de las Americas). Vastustuksen kohteena ei ollut vain ALCA, vaan Yhdysvaltojen harjoittama uusliberaali talouspolitiikka kokonaisuudessaan.

Kokous oli yksi useista ympäri manteretta järjestettävistä tapahtumista. Vapaakaupan vastaista taistelua läntisellä pallonpuoliskolla koordinoi talouden uusliberaaliin globalisaatioon kriittisesti suhtautuvien kansalaisjärjestöjen verkosto ASC (Alianza Social Continental). Paikalla oli Latinalaisen Amerikan maiden lisäksi myös runsaasti osallistujia Kanadasta ja Yhdysvalloista.

Vasemmiston nousu

Kokousväki lähetti lämpimiä terveisiä Latinalaisen Amerikan uusille vasemmistojohtajille, joihin lukeutuvat mm. Luiz Inácio Lula da Silva (Brasilia), Hugo Chávez (Venezuela) ja Lucio Gutiérrez (Ecuador). Kovimmat aplodit keräsi kuitenkin kokouksessa kolme päivää itse tiukasti paikalla pysytellyt Kuuban johtaja Fidel Castro.

Puhujat näkivät nyt alueella käynnissä olevan vasemmiston nousun voimakkaimpana sitten 1960-70-lukujen taitteen. Argentiinan talouskriisi tulkittiin puolestaan uusliberaalin talouspolitiikan konkurssiksi.

Nobelin rauhanpalkittu Adolfo Pérez Esquivel varoitteli mantereella samalla käynnissä olevasta militarisoinnista. Vasemmiston nousun myötä myös oikeistolaisten vallankaappausten uhka kasvaa. Vihollisina saattavat olla alueen kasvavat sosiaaliset liikkeet Pérez Esquivel analysoi huolestuneena. 1960- ja 70-lukujen vasemmiston nousu murskattiin Latinalaisessa Amerikassa asein.

Kuva: Kent Wilska
 

Uusliberaali talousmalli kestämätön

Latinalaisen Amerikan talous on ajautunut viime vuosina kriisistä toiseen. Kaupan vapauttaminen, yksityistäminen ja sääntelyn purku eivät ole lunastaneet lupauksiaan. Talouskasvu on ollut vaatimatonta, absoluuttinen köyhyys kasvanut ja tulonjako on maailman epäoikeudenmukaisin.

"Bruttokansantuotteen kasvu...Latinalaisessa Amerikassa se on ollut "brutaalikansantuotteen" kasvua. Monien alueen maiden BKT on kyllä kasvanut nopeammin kuin Kuuban, mutta missä on niiden sosiaalinen kehitys?", Fidel Castro kysyi.

"Meitä on elvytetty kriisistä toiseen, mutta mitäköhän ne seuraavaksi keksivät. Kokonaiset valtiot on nyt kiinnitetty velkojen takuiksi. Demokratia, josta niin paljon puhutaan, on oikeus myydä kokonaisia valtioita...ihmisiä...kuin maatiloja ja karjaa", hän jatkoi.

"Tämä talousjärjestelmä on KES-TÄ-MÄ-TÖN ! Tällä vauhdilla saamme pian Afrikan kiinni kurjuudessa", Castro julisti ja kehotti kuulijoita "upottamaan" Amerikan vapaakauppasopimuksen.

Lisätietoja:www.asc-hsa.org/