Uutinen

IMF:n velkahelpotukset varmistuivat 19 maalle

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päätyi mitätöimään 19 köyhimmän maan velat. Joukosta puuttui Mauritania, joka oli mukana G8-maiden kesällä tekemässä aloitteessa.
Sanna Jäppinen
22.12.2005

IMF varmisti osaltaan 21. joulukuuta velkojen mitätöinnin 19 köyhimmälle maalle G8-maiden johtajien heinäkuussa 2005 tekemien lupausten mukaisesti.

Parin viime viikon aikana valuuttarahasto oli väläytellyt mahdollisuutta, että ennen velkojen mitätöintiä maiden taloutta arvioitaisiin vielä kerran ja anteeksiannolle asetettaisiin ehtoja. Rikkaimpien teollisuusmaiden ja Venäjän G8-kokouksessa annetut lupaukset uhkasivat vesittyä jopa kuuden maan kohdalla.

Nyt IMF-velkansa anteeksi saaneiden maiden listasta puuttui ainoastaan Mauritania, jonka velkojen mitätöintiä lykätään "kunnes maa edistyy tyydyttävästi joillakin politiikan sektoreilla".

"Velkakampanjoinnin aiheuttama paine Yhdysvalloissa ja ympäri maailman sekä myötämielisten hallitusten tuki johti tähän tärkeään suunnanmuutokseen", toteaa velkojen anteeksiantoa ajavan Jubilee-kampanjan Yhdysvaltain-verkoston koordinaattori Neil Watkins.

"Päätös on tervetullut, mutta samalla muistutamme, että tämä on vasta ensimmäinen askel pitkällä taipaleella. Jatkamme maailman johtajien painostamista, jotta kaikkien köyhdytettyjen maiden velat mitätöidään tulevina kuukausina ja vuosina."

G8-aloitteessa mainittujen maiden lisäksi IMF päätti mitätöidä velat myös Kambodžalta ja Tadžikistanilta maiden matalan bruttokansantulon vuoksi.

Velat mitätöidään heti, kunhan saadaan hyväksyntä kaikilta 43 maalta, jotka ovat mukana IMF:n perustamassa köyhyyden vastaisessa rahastossa. "Tähän mennessä meillä on 37 maan suostumus, ja olemme melko toiveikkaita sen suhteen, että puuttuvat kuusi saadaan muutaman viikon kuluessa", kertoo IMF:n tiedottaja BBC:n uutisessa 21. joulukuuta.

Velkojen mitätöinti koskee tällä erää Beniniä, Boliviaa, Burkina Fasoa, Etiopiaa, Ghanaa, Guyanaa, Hondurasia, Kambodžaa, Madagaskaria, Malia, Mosambikia, Nicaraguaa, Nigeriä, Ruandaa, Sambiaa, Senegalia, Tadžikistania, Tansaniaa ja Ugandaa. Velkojen kokonaissumma on 3,3 miljardia dollaria eli noin 2,75 miljardia euroa.

Lisää tietoa aiheesta