Uutinen

IMF:n Rato: Avunantajien tuki tarpeen uuden velkakriisin estämiseksi

Hiljattain velkojaan anteeksi saaneet kehitysmaat ovat vaarassa luisua uuteen velkakierteeseen, totesi IMF:n pääjohtaja Rodrigo Rato.
Sanna Jäppinen
2.8.2006

"Avunantajien olisi tarjottava kehitysmaille vaihtoehtoisia rahoitusmuotoja sen sijaan, että kehotetaan vain välttämään lainanottoa", Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Rodrigo Rato totesi puhuessaan Washingtonissa 31. heinäkuuta.

IMF ja Maailmanpankki mitätöivät taannoin G8-maiden esityksen mukaisesti 18 kehitysmaan velkoja 50 miljardin dollarin (39 miljardin euron) edestä, ja nyt on jo Raton mukaan nähtävissä merkkejä siitä, että lainaajat lähestyvät innoissaan näitä maita.

"On olemassa todellinen riski, että velkahelpotusten saavutukset mitätöidään, jos köyhät maat lainaavat rahoittaakseen kuluja, jotka eivät edistä kasvua, ja korvaavat mitätöidyt velat uusilla lainoilla, joiden ehdot saattavat olla aiempia huonommat", Rato totesi Reutersin mukaan.

Kansainvälisen yhteisön on Raton mukaan huomioitava se, että köyhät maat tarvitsevat pikaisesti avustuksia ja edullisia lainoja, jotta ne voivat rahoittaa kehitystään ilman kalliita velkoja.

Rato muistutti, että riittävän ajoissa ja ennustettavasti tuleva taloudellinen tuki avunantajamailta auttaa köyhien valtioiden hallituksia suunnittelemaan budjettejaan paremmin.

Rato käsitteli puheessaan myös IMF:n roolia kehitysmaissa ja kehitysmaiden roolia IMF:ssä. Raton mukaan IMF:n tehtävänä on varmistaa, etteivät velkansa anteeksi saaneet köyhät maat ajaudu uuteen velkakriisiin. Yhdessä Maailmanpankin kanssa valuuttarahasto aikoo auttaa maita suunnittelemaan strategioita, joiden avulla estetään kestämättömien velkataakkojen kasautuminen, IPS kirjoittaa.

Kehitysmailla on Raton mielestä syytäkin olla huolissaan äänensä kuulumisesta valuuttarahaston päätöksenteossa, ja pääjohtaja aikoo tehdä oman esityksensä hallinnointijärjestelyjen uudistamisesta IMF:n syyskuiseen vuosikokoukseen, IPS kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta