Uutinen

IMF:n Rato: Afrikan äänivaltaa lisätään

IMF:n pääjohtaja vakuutti, että Afrikan valtioiden äänimäärät kolmikertaistuvat nykyisestä.
Sanna Jäppinen
22.8.2007

Mosambikin pääkaupungissa Maputossa on jatkettu neuvotteluja Afrikan ääni- ja vaikutusvallan kasvattamisesta Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä. Aihetta puitiin edellisen kerran heinäkuun lopulla "African Caucus" -tapaamisessa, jossa kokoontuivat maanosan talousministerit ja osa keskuspankkien johtajista.

20. elokuuta paikalla oli myös IMF:n pääjohtaja Rodrigo Rato, joka johti yhdessä Mosambikin talousministerin Manuel Changin kanssa puhetta neuvoa-antavassa ryhmässä, jonka tavoitteena on miettiä keinoja Afrikan roolin vahvistamiseksi rahastossa, All Africa kirjoittaa.

"Olemme tietoisia siitä, että Afrikan maiden nykyiset äänimäärät ovat riittämättömiä, eivätkä tarjoa maille riittävää edustusta", Rato totesi ja vakuutti IMF:n "olevan sitoutunut" kolminkertaistamaan Afrikan valtioiden äänimäärät.

Pääjohtaja vihjaili myös siihen suuntaan, että rahaston apulaispääjohtajaksi saatetaan valita afrikkalainen, AFP uutisoi.

IMF:ssä kaikilla jäsenmailla on yhtä paljon perusääniä, mutta niiden merkitys on koko ajan vähentynyt. Valtaosa äänivallasta perustuu niin sanottuihin kiintiöääniin, jotka heijastelevat maan talouden kokoa. Useilla Afrikan maista on vain perusääniä, ja maanosan tavoitteena onkin nostaa perusäänten osuus takaisin reiluun 11 prosenttiin, jossa oltiin IMF:n aloittaessa toimintansa. Nyt Afrikalla on rahastossa vain kahden prosentin äänivalta.

Chang totesi AFP:n mukaan, että Afrikan äänimäärän nostaminen kuuteen prosenttiin on tehtävä "välittömästi", ja sen jälkeen on edettävä vaiheittain niin, että saavutetaan alkuperäinen taso.

IMF:n äänestysuudistuksen ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2006 äänivaltaa päätettiin kasvattaa Kiinan, Etelä-Korean, Meksikon ja Turkin osalta, sillä niiden edustusta pidettiin pahiten todellisuudesta vinoutuneena. Uudistuksen toisessa ja vaativammassa osassa äänivaltaa pitäisi saada lisää köyhimmille maille.

Lisää tietoa aiheesta