Uutinen

IMF:n kultamyynnistä kehitysmaille vain hippuja

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF suunnittelee myyvänsä reilun 400 tonnia kultaa, mutta kehitysmaat eivät ole saamassa rahoista kuin pienen siivun.
Jari Nousiainen
11.8.2009

Huhtikuussa G20-kokouksessa päätettiin kasvattaa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääomaa 750 miljardin dollarin edestä maailmantalouden tukemiseksi. Yksi keino varojen hankkimiseksi on kullan myyminen IMF:n holveista. Rahasto onkin tehnyt alustavan päätöksen 403 kultatonnin myymisestä, mikä tarkoittaisi Bloombergin mukaan noin 11,8 miljardia dollaria tämän vuoden keskihinnalla.

Kullan myynnistä saatavien tulojen toivottiin menevän etenkin köyhimpien maiden auttamiseen ja velkahelpotuksiin. Antaessaan luvan kauppojen tekemiseen Yhdysvaltain kongressi jopa asetti ehdon, että 4 miljardia dollaria, nykyhinnoilla noin kolmannes koko summasta, pitäisi käyttää köyhien maiden hyväksi, kirjoittaa Business Mirror.

IMF:ssä asiaa ei kuitenkaan nähdä aivan samalla tavalla. Kansalaisjärjestöt Action Aid, Bretton Woods Project, Eurodad ja Third World Network ovat käyneet läpi IMF:n suunnitelmia, ja huomauttavat, että köyhimmille maille (Low Income Countries, LIC) on varattu kultakaupoista vain 785 miljoonaa dollaria – eikä lainkaan velkahelpotuksiin.

Järjestöjen huolen taustalla on, että IMF on kertonut lainaavansa köyhimmille maille jopa 17 miljardia dollaria vuoteen 2014 mennessä. Rahaston omasta kassasta on tulossa 2,3 miljardia tästä summasta, ja 14 miljardia pitäisi saada avunantajilta.

Seurauksena voi olla, ettei köyhimpien maiden tukemiseen lupauksista huolimatta yksinkertaisesti löydy rahaa tai uudet lupaukset täytetään ottamalla pois vanhoista, järjestöt epäilevät.

IMF on reilun 3200 tonnin varannollaan maailman kolmanneksi suurin kullan omistaja. Kullan myynti on valuuttarahastolle harvinaista, ja siihen tarvitaan IMF:n johtokunnan 85 prosentin enemmistön päätös. Viimeksi IMF myi kultaansa huhtikuussa 2001 rahoittakseen osallistumisensa vaikeasti velkaantuneiden kehitysmaiden HIPC-velkahelpotusohjelmaan.

Lisää tietoa aiheesta