Uutinen

IMF: Yhdysvaltain taantuma säteilee Afrikkaan

Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja varoitteli köyhiä maita paniikista ja vääristä talouspoliittisista ratkaisuista.
Eeva Eronen
28.2.2008

Yhdysvaltain taantumalla on merkittävä vaikutus maailman köyhimpien maiden talouskehitykseen, Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn arvioi keskiviikkona lopetellessaan Afrikan-vierailuaan.

"Yhdysvaltain ja Euroopan heikompi talouskasvu merkitsee vähemmän kauppaa ja samalla vähemmän vientituloja muille maille", Strauss-Kahn arvioi uutistoimisto AFP:lle Nigerian Abujasta. Hän painotti, että kriisi säteilee köyhien maiden talouksiin myös pörssikurssien ja investointivirtojen kautta.


Ennen Nigeriaa Srauss-Kahn vieraili Senegalissa, Burkina Fasossa, Nigeriassa ja Tansaniassa. IMF:n mukaan matkan tarkoitus oli tavata hallitusten, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan edustajia ja keskustella IMF:n roolista maiden tukemisessa.

Pääjohtaja pahoitteli Nigeriassa, että kriisi säteilee myös Afrikkaan ja etenkin niihin maihin, jotka tarvitsisivat kasvua muita enemmän. Kyseisten maiden talous on lisäksi kehittynyt viime vuosina paremmin kuin koskaan. Strauss-Kahn toi esiin, että kasvun hidastuminen on kehitysmaille haitallisempaa kuin teollisuusmaille.

Strauss-Kahnin mukaan Yhdysvaltain asuntolainamarkkinoista alkunsa saanut taantuma vaatii Afrikan mailta oikeita talouspoliittisia toimia vahinkojen rajoittamiseksi.

IMF toivoo, että kehitysmaat esimerkiksi varaisivat osan resursseistaan pitkäaikaisia sijoituksia varten. Nigeriassa ilmestyvän Vanguard-lehden mukaan Strass-Kahn esimerkiksi kehotti muita maita seuraamaan Nigerian esimerkkiä ja säästämään osan öljytuloistaan.

Pääjohtajan mukaan IMF yrittää estää maita ajautumasta paniikkiratkaisuihin. Ne eivät saa nyt hylätä talouskasvua edistäneitä toimintatapoja, hän sanoi.

Lisää tietoa aiheesta