Uutinen

IMF laittoi G20:n lupaamat 250 miljardia jakoon

Kehitysmaat saavat G20-kokouksessa päätetystä 250 miljardin summasta noin 100 miljardia, josta köyhimmille maille menee 18 miljardia.
Jari Nousiainen
28.8.2009

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF laittoi perjantaina 28. elokuuta jakoon huhtikuun alussa G20-kokouksessa päätetyt rahat. Koko summa on 250 miljardin dollarin edestä IMF:n SDR-reservivaluuttaa (Special Drawing Rights, erityisnosto-oikeus).

SDR:t jaetaan IMF:n jäsenvaltioiden kesken voimassa olevien osuuksien mukaan. Tämä tarkoittaa, ettei esimerkiksi vuoden 2008 huhtikuussa sovittua 54 maan osuuden kasvattamista huomioida. Uudistuksessa etenkin nousevat taloudet kuten Kiina, Korea, Meksiko ja Turkki saavat suuremman osuuden.

Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin osuudet ovat tällä hetkellä yhteensä lähes 50 prosenttia, joten puolet nyt jaetusta 250 miljardista menee niille. Jakoperusteista seuraa, että kaikkien kehitysmaiden osuus on noin 100 miljardia dollaria ja köyhimpien maiden 18 miljardia. Esimerkiksi Latinalaisen Amerikan yhteenlaskettu osuus on 7,6 prosenttia ja Kiinan 3,7 prosenttia.

Syyskuussa vielä lisää

Syyskuun 9. päivänä IMF:n on tarkoitus jakaa 21,5 miljardia SDR:ää eli noin 33 miljardia dollaria lisää. Silloin reservejä jaetaan niille jäsenmaille, jotka ovat liittyneet vuoden 1981 jälkeen, eivätkä ole saaneet SDR-osuutta lainkaan. Tähän joukkoon kuuluu 42 maata eli noin viidennes IMF:n jäsenmaista.

Etenkin köyhille maille SDR-reservit ovat tärkeä osa oman valuuttansa suojaamista. Reservejä voi myös myydä esimerkiksi talouden alijäämän rahoittamiseksi, mikä kuitenkin vastaa käytännössä velanottoa.

Aiemmin SDR:iä on jaettu IMF:n historian aikana kahdesti, yhteensä 21,4 miljardia SDR:ää. Tähän verrattuna SDR-reservejä on nyt siis kasvatettu moninkertaisiksi.

Lisää tietoa aiheesta