Uutinen

IMF: Jotkut Afrikan maat voivat elvyttää

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF aikoo kaksinkertaistaa lainoituksensa talouskriisin koettelemaan Afrikkaan. Vanhoista opeista poiketen valuuttarahasto on nyt sitä mieltä, ettei säästökuuri ole ainoa ratkaisu Afrikan maille.
Esa Salminen
3.6.2009

Tansania ja Mosambik saivat yllättäen kuulla Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vuotuisilta vierailta tavallisesta säästövirrestä poikkeavan lausunnon. The Economist -lehden mukaan IMF on kehottanut näitä köyhiä valtioita käyttämään omaa rahaansa kompensoimaan laman aiheuttamaa kysynnän laskua - eli elvyttämään.

Viesti on epätavallinen, sillä kansainvälisten rahoituslaitosten viesti on lähes poikkeuksetta ollut säästökuuri ja valtion menojen leikkaaminen.

Economistin mukaan IMF uskoo, että jotkut eteläisen Afrikan maista ovat paremmin valmistautuneita tähän kriisiin kuin edellisiin kriiseihin. Alueen keskimääräinen 6,5 prosentin talouskasvu vuosien 2004 ja 2008 välillä ja korkeat perushyödykkeiden hinnat tarjosivat monelle Afrikan maalle reilusti tuloja. Tuhlaamisen sijaan jotkut Afrikan maat - kuten Mosambik ja Tansania - kasvattivat viisaasti säästöjään, jotka tulevat nyt tarpeeseen.

Tuplasti lainaa

Samaan aikaan IMF on valmis kaksinkertaistamaan oman lainamuotoisen apunsa Afrikan maille. Reutersin mukaan kuluvan vuoden viitenä ensimmäisenä kuukautena IMF on myöntänyt Afrikkaan lainoja 1,1 miljardia euroa, kun viime vuonna vastaava luku oli 0,7 miljardia euroa ja vuonna 2007 vain 140 miljoonaa euroa.

"Loppuvuodelle 2009 on todennäköistä että lainamme Afrikassa kaksinkertaistuvat siihen nähden, mitä ne olivat vuoden 2008 lopussa", sanoi IMF:n Tansanian-päällikkö Roger Nord Reutersille.

"Tämä selvästi heijastelee sitä, mitä maailmantaloudessa tapahtuu, mutta myös sitä, että IMF on päättänyt lisätä apua Afrikkaan."

Kansainvälisen valuuttarahaston kiinnostus ei kohdistu vain IMF:n mielestä hyvin asiansa hoitaneisiin Afrikan maihin. Valuuttarahasto on esimerkiksi palaamassa tukemaan myös eteläisen Afrikan katastrofaalisimmassa taloustilanteessa pyristelevää Zimbabwea.

Lisää tietoa aiheesta