Uutinen

IMF esittää lisää äänivaltaa vahvoille kehitysmaille

IMF:n johtokunta esittää johtavien kehitysmaiden äänivallan kasvattamista. Afrikan maat vastustavat uudistusehdotusta.
Sanna Jäppinen
7.9.2006

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n syyskokouksessa Singaporessa 19.-20. syyskuuta käsitellään organisaation uudistusehdotusta.

"Uskon, että kaikki jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että nykyinen äänestysjärjestelmä ei vastaa maailmantalouden todellisuutta", IMF:n pääjohtaja Rodrigo Rato totesi ChannelAsia.comin mukaan.

Esimerkiksi kasvavalla talousmahdilla Kiinalla on valuuttarahastossa vähemmän äänivaltaa kuin Belgialla ja Alankomailla yhdistettynä. Eniten valtaa on Yhdysvalloilla, EU:lla ja Japanilla.

IMF:n johtokunnan uudistusesityksessä kasvatettaisiin vahvojen kehitysmaiden - Kiinan, Etelä-Korean, Meksikon ja Turkin - äänivaltaa.

IMF:n afrikkalaiset jäsenvaltiot ovat vastustaneet tiukasti pääjohtaja Raton luonnostelmaa esitystä, sillä niiden mielestä uudistus jättäisi vähiten kehittyneet maat entistä huonompaan asemaan, Guardian kirjoittaa. Maat vetosivat erityisesti Britanniaan, mutta myös muihin teollisuusmaihin, että ne äänestäisivät syyskokouksessa uudistusehdotusta vastaan.

Raton tiedottajan mukaan nyt ehdotettu uudistus on vain kokonaispaketin ensimmäinen vaihe, ja köyhimpien maiden äänivaltaa lisätään myöhemmin, sillä se vaatii valuuttarahaston sääntöjen muokkaamista, Guardian kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta