Uutinen

IMF: Afrikan vahva talouskasvu ei riitä kehitystavoitteisiin

Eteläisen Afrikan talouskasvu on ensi vuonna vahvinta yli 30 vuoteen, mutta se jää silti alle vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi vaaditun seitsemän prosentin, todetaan IMF:n globaalia taloustilannetta käsittelevässä raportissa.
Sanna Jäppinen
15.9.2006

Saharan eteläpuolisen Afrikan talouskasvu yltänee tänä vuonna 5,2 prosenttiin, todetaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n "World Economic Outlook" -raportissa. Tämä on jo kolmas perättäinen vuosi, kun maanosan kasvu ylittää viiden prosentin.

Ensi vuoden kasvusta odotetaan ennätysmäistä: ennustettu taso 6,3 prosenttia olisi korkein sitten vuoden 1971.

Yhtenä merkittävänä tekijänä nopeassa kasvuvauhdissa on öljyn hinnannousu, josta nauttii muun muassa alueen toiseksi suurin öljyvaltio ja Kiinan tärkein öljyntuottaja Angola, kirjoittaa Business Day. Öljyntuottajamaissa ensi vuoden talouskasvun arvioidaan olevan jopa 9,1 prosenttia siinä missä öljyä tuovissa maissa vauhti jää 4,8 prosenttiin.

Raportissa muistutetaan, että kovasta kasvusta huolimatta eteläisen Afrikan taso jää alle seitsemän prosentin, joka on määritelty vaatimukseksi YK:n vuosituhattavoitteiden - kuten nälän ja köyhyyden puolittamisen - saavuttamiseksi.

IMF:n mukaan onkin tärkeää, että alueen hallitukset jatkavat uudistuksia, joilla edistetään yksityisen sektorin sijoituksia ja työllisyyttä, Business Day kirjoittaa. IMF:n kaipaamia uudistuksia ovat muun muassa kaupan vapauttaminen entisestään, sääntelyn vähentäminen sekä yritysten toimintaympäristön parantaminen.

Koko maailman talouskasvuksi raportissa arvioidaan 5,1 prosenttia vuonna 2006 ja 4,9 prosenttia vuonna 2007.

Rahoituslaitosten vuosikokouksen ympärillä kuohuu

Raportti julkistettiin IMF:n ja Maailmanpankin Singaporessa pidettävän vuosikokouksen alla. Rahoituslaitosten johtokunnat kokoontuvat 19.-20. syyskuuta.

Kokousisäntä Singapore on kieltänyt väkivaltaisuuksien pelossa mielenosoitukset kokouksen aikana ja turvallisuusriskiin vedoten estänyt 28 kansalaisjärjestöedustajan osallistumisen kokoukseen, vaikka nämä olivat jo rekisteröityneet osanottajiksi, BBC uutisoi.

Rahoituslaitokset ovat arvostelleet Singaporen toimintaa, sillä niiden mukaan painostusryhmien mukanaolo on keskeinen tapa parantaa organisaatioiden toimintaa. Myös EU on puheenjohtajamaa Suomen johdolla antanut Singaporen toimia arvostelleen kannanoton.

Lisää tietoa aiheesta