Uutinen

ILO: Valtaosa tulevaisuuden työpaikoista kehitysmaihin

Maailmassa tarvitaan tulevan vuosikymmenen aikana 430 miljoonaa uutta työpaikkaa, valtaosa kehitysmaihin, todetaan ILOn uudessa raportissa.
Sanna Jäppinen
9.6.2006

"Globaali talous ei tuota tarpeeksi säällisiä työpaikkoja niitä tarvitseville", totesi Kansainvälisen työjärjestön ILOn pääjohtaja Juan Somavia puhuessaan 31.5.-16.6. Genevessä kokoontuvassa kansainvälisessä työkonferenssissa.

"Muutokset tarjoavat joillekin tervetulleita mahdollisuuksia saavuttaa palkitsevampi ja tyydyttävämpi työ ja parempi elämä. Toisten kohdalla muutos on kuitenkin huolestuttava, ja se pikemminkin sulkee kuin avaa ovia parempiin elin- ja työoloihin. Työn arvokkuus on unohdettu: se nähdään pelkkänä tuotantotekijänä, ja unohdetaan työn merkitys yksilöille, perheille, yhteisöille ja kansakunnille", Somavia muistutti.

Konferenssin alla julkaistiin ILOn raportti maailman muuttuvista työmarkkinoista. "Changing patterns in the world of work" -raportin mukaan maailmanlaajuinen työvoima kasvaa vauhdilla. Tällä hetkellä kolme miljardia ihmistä on töissä tai etsii töitä, ja määrän arvioidaan kasvavan yli 430 miljoonalla vuoteen 2015 mennessä. Lähes kaikki uusi työvoima tulee kehitysmaista.

Jotta maailmanlaajuista työttömyyttä saataisiin suitsittua nykyisistä määristä, tarvittaisiin vuosittain yli 43 miljoonaa uutta työpaikkaa. Vuonna 2005 maailmassa arvioitiin olevan 192 miljoonaa työtöntä.

Somavian mukaan palvelualat tulevat olemaan suurin työllistäjä, mutta pullonkaulana on se, että teknologia kehittyy huomattavasti nopeammin kuin ihmisten taidot sen hyödyntämiseen. Pääjohtaja muistutti myös siitä, että 60 prosenttia maailman työntekijöistä on edelleen vailla riittävää sosiaaliturvaa. Muita keskeisiä haasteita ovat syrjintä, siirtolaisuus ja ikääntyvä työväestö.

Lisää tietoa aiheesta