Uutinen

ILO: Taantuma tuntuu rankasti kehitysmaiden naisten työtilanteessa

Kehitysmaissa taantuman seurauksena työttömiksi jäävät useimmin jo ennestään heikossa asemassa olevat naiset. Kehitysmaiden naiset ovat usein suurimpia kärsijöitä myös muissa globaaleissa kriiseissä.
Sanna Jäppinen
6.3.2009

"Sukupuolten välinen epätasa-arvo maailmassa on tuttu ilmiö, ja talouskriisi todennäköisesti vain pahentaa tilannetta. Taantuman aikana naiset joutuvat yleensä kokemaan kielteiset vaikutukset nopeammin kuin miehet ja toisaalta he pääsevät myöhemmin osallisiksi elpymisen eduista", totesi kansanvälisen työjärjestön ILOn pääjohtaja Juan Somavía.

ILOn kansainvälisen naistenpäivän alla julkaisemassa "Global Employment Trends for Women" -raportissa kehotetaan kiinnittämään nyt erityistä huomiota kehitysmaiden naisten heikkenevään työtilanteeseen.

Teollisuusmaissa taantuma vaikuttaa selkeämmin miesten hallitsemilla aloilla, mutta kehitysmaissa kärsijäksi joutuvat usein ennestäänkin heikossa asemassa olevat pienipalkkaiset naiset. Monet heistä työskentelevät maatalouden parissa tai palvelijoina.

ILOn mukaan talouskriisin seurauksena naisten työttömyystilanne kärjistyy selkeimmin Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian alueella. ILO arvioi maailmanlaajuisen työttömyysasteen nousevan tänä vuonna jopa 7,1 prosenttiin. Naisten kohdalla työttömyysaste olisi tällöin 7,4 prosenttia verrattuna miesten seitsemään prosenttiin.

Kehitysmaiden naisten erityisen haavoittuvaa asemaa globaalien kriisien iskiessä puitiin myös YK:n päämajassa alkuviikosta pidetyssä sukupuolten välistä tasa-arvoa käsitelleessä kokouksessa.

Gambian varapresidentti Isatou Njie Saidy muistutti, että esimerkiksi Afrikassa valtaosa pienviljelijöistä on naisia, ja he ovat joutuneet kärsimään suhteettoman paljon ruuan sekä lannoitteiden ja muiden maataloustarvikkeiden viimeaikaisesta hintojen noususta.

"Olemme taistelleet valtavasti naisten voimauttamisen puolesta, ja nyt maailmalaajuiset talous- ja ruokakriisit sekä ilmastonmuutoksen seuraukset uhkaavat romuttaa suurella vaivalla saavutetut tulokset", totesi Thokozile Ruzvidzo YK:n alaisesta Afrikan talouskomissio ECAsta.

Lisää tietoa aiheesta