Uutinen

ILO: Säällisen työn puute on Aasian talousbuumin kääntöpuoli

Etelä-Koreassa pidettävässä ILOn konferenssissa pohditaan Aasian työllisyystilannetta ja säällisiä työoloja. Kansalaisjärjestöt toivovat teeman nousevan esille myös EU:n ja Aasian maiden huippukokouksessa Helsingissä.
Sanna Jäppinen
30.8.2006

Kiinan talous kasvoi 59 prosenttia vuosina 2000-2004 , mutta uusia työpaikkoja tuli lisää vain viisi prosenttia, todetaan Maailman työjärjestön ILOn tuoreessa raportissa. Koko Aasian ja Tyynenmeren alueella talouskasvu oli 6,2 prosenttia vuonna 2005 , mutta työllisyys kasvoi vain 1,4 prosenttia.

"Labour and Social Trends in Asia and the Pacific 2006: Progress Towards Decent Work" -raportin pohjustamia teemoja käsitellään Etelä-Koreassa  29.9.-1.9 pidettävässä ILOn konferenssissa, johon saapuu edustajia 40:stä Aasian ja Tyynenmeren alueen valtiosta.

Syyskuussa 2005 New Yorkissa pidetyssä YK:n huippukokouksessa maailman valtiot sitoutuivat edistämään säällistä työtä: käsite kattaa riittävän työllisyyden ohella myös asialliset työolot, työntekijöiden oikeudet sekä yhteiskunnallisen vuoropuhelun.

"Kuilu talouskasvun ja työpaikkojen luomisen välillä johtaa säällisen työn puutteeseen ja jarruttaa ponnisteluja köyhyyden vähentämiseksi", ILOn pääjohtaja Juan Somavia totesi BBC:n mukaan.

Aasian ja Tyynenmeren alueella on odotettavissa tulevan vuosikymmenen aikana 250 miljoonaa uutta työnetsijää. Nykyisin työntekijöitä on alueella noin 1,9 miljardia, ILOn raportissa arvioidaan.

ILO muistuttaa myös siitä, että kilpailukyvyn lisääntyminen ja talouskasvu eivät automaattisesti johda lyhyempiin työpäiviin ja parempiin palkkoihin - maailman pisimpiä työpäiviä paiskitaan Aasiassa. Eniten pituutta päivälle kertyy Bangladeshissa, Hongkongissa, Malesiassa, Etelä-Koreassa, Sri Lankassa ja Thaimaassa.

EU:n ja Aasian maiden Asem-huippukokous järjestetään Helsingissä 10.-11. syyskuuta. Asemin alla kokoontuvan AEPF-kansalaisfoorumin järjestäjät vaativat, että työntekijöiden oikeudet on nostettava esille talouteen painottuvassa huippukokouksessa.

"Aasian nopea talouskasvu on johtanut työntekijöiden oikeuksien laiminlyönteihin, kuten työturvallisuuden puutteisiin", muistutti Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen toiminnanjohtaja Hannu Ohvo AEPF:n tiistaina 29. elokuuta pitämässä tiedotustilaisuudessa.

Lisää tietoa aiheesta