Uutinen

ILO: Lapsityöläisten määrä vähentynyt merkittävästi

Lapsityövoiman hyödyntäminen räikeimmissä muodoissaan voidaan saada kitkettyä kymmenen vuoden kuluessa, arvioidaan ILOn raportissa.
Sanna Jäppinen
8.5.2006

Lapsityöläisten määrä maailmassa on ensimmäisen kerran laskenut merkittävästi. Muutosta vuodesta 2000 vuoteen 2004 oli Kansainvälisen työjärjestön (ILO) tuoreen raportin mukaan 11 prosenttia:  5-17-vuotiaiden työläisten määrä laski 246 miljoonasta 218 miljoonaan. Erityisen rankoissa hommissa olevien lapsityöläisten määrä laski vieläkin enemmän, 26 prosenttia.

"Lapsityön lopettaminen on mahdollista", totesi ILOn pääjohtaja Juan Somavia "The end of child labour: Within reach" -raportin julkistuksen yhteydessä. "Voimme lopettaa lapsityön pahimmat muodot vuosikymmenen kuluessa, ja samalla on pidettävä mielessä lopullinen tavoite eli kaiken lapsityön kitkeminen."

ILOn lapsityön vastaisen toiminnan johtaja Guy Thijs uskoo, että myönteinen kehitys on pitkälti tulosta jatkuvasta yleistä mielipidettä muokkaavasta kampanjoinnista, joka on vaikuttanut hallitusten politiikkaan ympäri maailman, BBC kirjoittaa.

Eniten lapsityövoiman käytöstä on luovuttu Latinalaisessa Amerikassa, jossa määrät ovat vähentyneet kaksi kolmannesta, ja enää noin viisi prosenttia lapsista joutuu tekemään työtä. Raportissa kiitellään erityisesti Brasilian ja Meksikon edistymistä asiassa.

Aasian ja Tyynenmeren alueellakin lapsityövoiman käyttö väheni, mutta siellä on edelleen määrällisesti eniten 5-14-vuotiaita lapsityöläisiä, 122 miljoonaa. Raportin mukaan Aasia on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, kuinka poliittinen sitoutuminen köyhyyden vähentämiseen ja koulutusmahdollisuuksien laajentamiseen on vaikuttanut lapsityövoiman vähenemiseen.

Suhteellisesti synkimmät luvut ovat Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, jossa lapsista 26 prosenttia, eli lähes 50 miljoonaa, joutuu tekemään työtä. Äärimmäisen köyhyyden ohella hiv/aids-epidemia on hidastanut lapsityövoiman vähenemistä. Myönteisenä seikkana raportissa todetaan se, että perusopetukseen osallistuvien lasten määrä lisääntyi alueella 38 prosenttia vuosina 1990-2000.

Lisää tietoa aiheesta