Uutinen

Ilmastoraportti noteerattiin Aasiassa vaisusti

YK:n tuore raportti ilmastonmuutoksesta ei noussut Aasiassa median pääuutiseksi, ja hallitukset kommentoivat aihetta niukasti.
Timo Kuronen
5.2.2007

BANGKOK -- Perjantaina 2. helmikuuta julkaistu YK:n alaisen tutkijapaneelin ilmastoraportti ei noussut pääuutisaiheeksi aasialaisessa mediassa viikonlopun aikana. Useat alueen englanninkielisistä lehdistä tyytyivät julkaisemaan uutistoimistojen raportin Pariisista, ja suuri osa paikalliskielisestä mediasta sivuutti asian kokonaan.

Kiinassa englanninkielinen China Daily otti ilmastonmuutoksen esille useammassa artikkelissaan. Lehti haastatteli myös Kiinan Greenpeacen ja WWF:n työntekijöitä, jotka vaativat Kiinan hallitusta leikkaamaan päästöjä, tukemaan energiatehokkuutta ja edistämään uusiutuvia energiamuotoja.

Vuoden 2000 jälkeen Kiinan teollisuuden energiankulutus on lisääntynyt 630 miljoonaa hiilitonnia vastaavan energiamäärän verran ja autojen määrä maassa on kuusinkertaistunut.

China Dailyn kolumnisti varoitti kuitenkin länsimaita nostamasta Kiinaa ja Intiaa silmätikuiksi. "Ihmisten, jotka edelleen kaupittelevat amerikkalaista elämäntapaa, on harkittava tarkkaan. Maailma ei voi sellaista kestää. Energiankulutus henkeä kohden on Yhdysvalloissa kuusi kertaa suurempi kuin Kiinassa ja 20 kertaa suurempi kuin Intiassa", Li Xing kirjoitti.

Hän muistutti myös, että syyllisiä suureen osaan Kiinan hiilidioksidipäästöistä ovat ylikansalliset ja länsimaiset yritykset, jotka ovat investointien nimissä dumpanneet Kiinaan energiaa tuhlaavia ja saastuttavia teollisuusprosessejaan.

Hiiltä ja atomivoimaa

Aasian maiden hallitukset eivät nekään juuri kommentoineet ilmastoraportin tuloksia, vaikka useimmat maat ovat viimevuosina kärsineet sään ääri-ilmiöistä pyörremyrskyineen ja pahoine kuivuuksineen.

Yksi harvoja poikkeuksia oli Indonesian ympäristöministeri Rachmat Witoelar, joka ennusti, että jopa 2 000 maan noin 18 000 saaresta voi hukkua lähivuosikymmenten aikana. Hän vaati pahojen tulvien saartamassa Jakartassa teollisuusmaita vähentämään päästöjään puoleen, mutta myönsi, että myös Indonesian pitää torjua metsäpaloja ja kontrolloida paremmin teollisuuttaan.

Uutistoimisto Antaran mukaan Witoelar kertoi myös, että Indonesia aikoo vakavasti miettiä ydinvoiman rakentamista. Maa hyllytti ydinvoimasuunnitelmat Aasian talouskriisin aikana, mutta investoijien löydyttyä ensimmäinen voimala voitaisiin avata Jaavalle vuonna 2015. Samalla ministeri lupasi, että hiilidioksidipäästöjä aiotaan vähentää myös tuuli-, biomassa- ja maalämpövoimalla.

Thaimaassa energiaministeriö aikoo keskiviikkona esitellä kolme vaihtoehtoa kuuden prosentin vuotuisen sähkönkulutuksen kasvun kattamiseksi. Yksi vuoteen 2021 ulottuvista vaihtoehdoista ehdottaa peräti 21 700 megawatin tuottamista kivihiilellä ja muissakin visioissa hiili on vahvasti mukana.

Myös Thaimaa aikoo valjastaa ydinvoimaa, jos kivihiili ei mene kansalle kaupaksi. Maa pyrkii vähentämään riippuvuuttaan maakaasusta, jolla tällä hetkellä tuotetaan 70 prosenttia sähköstä. Uusiutuvien energiamuotojen osuus aiotaan tuplata nykyisestä parista prosentista.

Niinikään nopean talouskasvun Vietnam on näyttämässä vihreää valoa ydinvoimalle. Samalla se rakentaa kiivaasti vesivoimapatoja ja aikoo Thaimaan tavoin ostaa patosähköä naapurimaasta Laosista.

Hätähuuto Intian valtamereltä

Ilmastoraportti ennustaa merenpinnan nousevan jopa 59 sentillä vuoteen 2100 mennessä. Intian eteläkärjen edustalla olevan saarivaltion Malediivien presidentti Maumoon Abdul Gayoomin mukaan tuolla vauhdilla hänen kotimaansa katoaa parissasadassa vuodessa.

"Maatamme uhkaava vaarat - ilmastonmuutos ja merenpinnan nousu - tulevat maamme rajojen ulkopuolelta. Emme halua ympäristöpakolaisiksi emmekä halua jättää Malediiveja ennen kuin on pakko", Gayoom kertoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Eroosio on iskenyt jo 60 prosenttiin saariryhmän hiekkarannoista ja pääelinkeinolle matkailulle ei myöskään tee hyvää korallien tuhoutuminen meriveden lämmetessä. Yli tuhannesta saaresta ja atollista koostuvilla Malediiveilla on noin 300 000 asukasta.

Presidentti Gayoomin viesti muille maailman päättäjille on selvä: "Ottakaa kasvihuoneilmiö ja ilmastomuutos vakavasti. Toimikaa nyt, ennen kuin on liian myöhäistä - ei pelkästään matalien saarten vaan koko planeetan kannalta."

Lisää tietoa aiheesta