Uutinen

Ilmastoraportti: Kehitysmailla synkeimmät näkymät

Kansainvälisen tutkijapaneelin odotettu ilmastoraportti ennustaa aiempia arvioita synkempiä tulevaisuudenkuvia. Pahiten ilmastonmuutokset seurauksista kärsivät köyhimmät maat. Järjestöt vaativat välittömiä toimia.
Sanna Jäppinen
2.2.2007

YK:n alainen kansainvälisten tutkijoiden muodostama ilmastopaneeli (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) hioi kuluneella viikolla Pariisissa raporttia, jota on odotettu kuumeisesti, vaikka sisältöä onkin jo vuodettu julkisuuteen. Mukana raportin teossa oli satoja tutkijoita.

Helmikuun 2. päivänä julkaistu "Climate Change 2007: The Physical Science Basis" -raportti keskittyy kuvaamaan ilmastossa tapahtuvia ja odotettavissa olevia muutoksia tieteellisesti. Jatkoa seuraa myöhemmin tänä vuonna: huhtikuussa ilmestyvässä raportissa pureudutaan ilmastonmuutoksen torjumiseen ja siihen, kuinka seurauksiin voidaan sopeutua.

Fossiilisten polttoaineiden merkitys selvä

Tutkijapaneeli arvioi muutoksia rajummiksi kuin aiemmissa raporteissaan. Paneelin mukaan yli 90 prosentin todennäköisyydellä ilmaston lämpeneminen johtuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä, ja vaikka päästöt saataisiin kuriin, tulevat ilmaston lämpeneminen ja merenpinnan nouseminen jatkumaan vuosisatoja.

Lämpötilan nousu johtaa kuivuuksiin, helleaaltoihin, tulviin, voimakkaampiin rajumyrskyihin, mannerjäiden nopeaan sulamiseen ja merenpinnan nousuun.

"Toivomme, että tämä vakuuttaa ihmiset siitä, että ilmastonmuutos on todella käynnissä. Olemme itse paljolti vastuussa muutoksesta, ja meidän on todellakin muutettava elintapoihimme", totesi yksi raportin tekijöistä, kanadalaistutkija Kenneth Denman AP:n mukaan.

Muutoksia päättäjien suhtautumisessa on jo havaittavissa. Ilmastonmuutos nousi viime viikolla pidetyn Maailman talousfoorumin ykkösaiheeksi, ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bush otti tammikuun lopulla ensimmäisen kerran vahvasti kantaa ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta. Tähän asti Bushin hallinto on pitänyt Yhdysvallat esimerkiksi kasvihuonepäästöjä säätelevän Kioton ilmastosopimuksen ulkopuolella.

Ilmastoraportin julkistuksen alla The Guardian raportoi, että Yhdysvaltain kongressissa Bushin hallintoa on syytetty järjestelmällisestä yrityksestä poistaa tieteellisistä raporteista viittaukset globaalin ilmaston lämpenemiseen ja rajoittaa julkista kommentointia aiheesta.

Kehitysmaat kärsivät eniten

YK:n ilmastosopimuksen UNFCC:n sihteeristön johtaja Yvo de Boer muistutti aiemmin tällä viikolla, että kehitysmaat kärsivät eniten ilmastonmuutoksen seurauksista ja niillä on pienimmät mahdollisuudet varautua muutosten seurauksiin.

"Esimerkiksi Afrikassa Victoriajärven pinta on viime vuosina laskenut noin 30 prosenttia, ja tämä on vaikuttanut 30 miljoonan ihmisen elinkeinoihin yhdellä maailman epävakaimmista alueista", de Boer totesi AFP:n mukaan

Hänen mukaansa ilmastonmuutoksesta on tulossa yhä enemmän paitsi ympäristökysymys myös taloudellinen ja poliittinen huolenaihe. Yhtenä tulevaisuuden haasteena onkin se, kuinka tarttua ilmastonmuutokseen maissa, joissa päämääränä ylitse muiden on talouden kasvattaminen ja köyhyyden vähentäminen.

Teollisuusmaiden ja kehitysmaiden on jatkossa tehtävä yhteistyötä ilmastonmuutoksen tiimoilta niin, että kehitysmaihin suunnataan sijoituksia, jotka takaavat mahdollisuuden kasvuun ja kehitykseen, mutta varmistavat myös puhtaan energian käytön, de Boer arvioi.

Järjestöt: Toimia tarvitaan nyt!

Suomen Greenpeacen ilmastokampanjavastaava Kaisa Kosonen toteaa, että katastrofaalisten seurausten välttämiseksi maailman keskilämpötilan nousu on rajoitettava kahta astetta pienemmäksi esiteolliseen aikaan verrattuna.

"Tämä on edelleen täysin mahdollista, mutta edellyttää mittavia maailmanlaajuisia päästövähennyksiä ja välittömiä toimia. Yhtään vuotta ei ole enää hukattavana", Kosonen sanoo. Greenpeace muistuttaa, että jo edellinen IPCC:n raportti antoi paljon aihetta huoleen, mutta nyt on aika painaa hälytysnappulaa.

Kansainvälinen WWF toteaa tiedotteessaan, että kestävä kehitys ei ole vain akateeminen termi, vaan mahdollista toteuttaa käytännössä - ja saada siitä jopa voittoa yritystoiminnassa. WWF:n Climate Savers -ohjelmassa on mukana 12 suurta monikansallista yritystä, muun muassa IBM, Nike ja Sony, joiden tavoitteena on vähentää vuosittaisia hiilidioksidipäästöjään ainakin kymmenellä miljoonalla tonnilla vuoteen 2010 mennessä.

Jos 1 300 muuta suuryritystä liittyisi ohjelmaan, nykyiset Kioton pöytäkirjan päästörajoitustavoitteet saavutettaisiin niiden toimilla, WWF toteaa.

Suomen ja EU:n poliitikoille näytön paikka on maaliskuun huippukokouksessa, kun Euroopan johtajien on määrä linjata EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteita komission tammikuussa julkaisemien esitysten pohjalta, Greenpeace muistuttaa.

Lisää tietoa aiheesta