Uutinen

Ilmastorahoitus ja päästövähennykset puhuttavat Bangkokissa

Ilmastohuippukokouksen valmistelu käynnistyi väittelyllä Bangkokissa. Etelän äänet vaativat teollisuumailta lisää päästövähennyksiä, ja Euroopan komissio penää konkreettisia päästötavoitteita Kiinalta ja Intialta.
Timo Kuronen
29.9.2009
TIMO KURONEN
ilmastokokous bangkokissaIlmastopuheet eivät vähennä liikennettä Bangkokin kaduilla.

BANGKOK -- Kööpenhaminan joulukuisen ilmastohuippukokouksen tärkeä valmistelukokous alkoi Thaimaan Bangkokissa maanantaina 28. syyskuuta. Hallitusten neuvottelijat pyrkivät YK:n johdolla pääsemään sopimukseen Kioton protokollaa seuraavan ilmastosopimuksen teknisistä yksityiskohdista.

Neuvotteluja johtava YK:n ilmastopäällikkö Yvo de Boer toivoo, että Bangkokin neuvottelujen päättyessä 9. lokakuuta kasassa olisi ehdotus siitä, mitä teknologian siirto tarkoittaa, sekä se, paljonko ja miten taloudellista apua köyhemmille maille annetaan.

Kokouksen avajaisistunnosta tuli kuitenkin väittelyareena teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä. Monissa Etelän puheenvuoroissa painotettiin sitä, että kehittyneiden maiden on sitouduttava vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään entistä enemmän.

Euroopan komissio puolestaan vaati lehdistötilaisuudessaan konkreettisia päästötavoitteita Kiinalta ja Intialta. Komissio on lupaillut kehitysmaille 2-15 miljardia euroa vuodessa, vaikka sen laskelmien mukaan avun tarve on 100 miljardia.

"Euroopan lupaus on kuin juomarahojen antaminen, jos pakoon lätkitään laskun kanssa", Greenpeacen Tove Ryding sanoi.

Järjestöt puhuvat ilmastovelasta

Kansainvälisiä kokouksia ei taida olla ilman vastakokouksia. Aasialaiset kansalaisjärjestöt ovat aloittaneet omat tapaamisensa parin kilometrin päässä YK:n kokouskeskuksesta.

Aasialaisten järjestöjen ilmastorahoitusta koskeva strategiatyöryhmä kokoontui jo viikonloppuna, ja laati suorasanaisen vaatimuksen hallituksille.

"Ilmastoneuvottelijoiden on tunnustettava Pohjoisen historiallinen ekologinen velka Etelälle ja suostuttava sen ja siihen kuuluvan ilmastovelan korvaamiseen", julkilausuma kertoi. "Kansainvälisten rahoituslaitosten rooli ilmastorahoituksessa on lopetettava ja neuvotteluissa on luotava vaihtoehtoinen rahoitusmalli, joka kunnioittaa ihmisten ja luonnon oikeuksia ja suvereenisuutta."

Järjestöjen ekologinen velka -seminaarissa tiistaina puhunut Bolivian ympäristöministeriön ilmastoneuvottelija Ivy Beltran kertoi maansa ilmastovelka-aloitteesta, jota tukevat ainakin Malesia, Venezuela ja puolenkymmentä Latinalaisen Amerikan maata. Bolivia toivoo keräävänsä riveihin lisää kehitysmaita, sillä viitisenkymmentä maata on jo aiemmissa ilmastoneuvotteluissa puhunut ekologisesta velasta.

Beltranin mukaan ilmastovelka koostuu sekä päästövelasta eli teollisuusmaiden aiemmista hiilidioksidipäästöistä, että sopeutumisvelasta eli ilmastonmuutoksen haittavaikutuksista köyhemmille maille.

Intialaisen Social Action Networkin Wilfred Costan mukaan Etelässä tuotetaan lähinnä selviytymispäästöjä. Pohjoisessa ei pidä ajatella, että Etelän ihmiset haluavat saman elintason, mikä teollisuusmaissa on. "Useimmat ihmiset haluavat tulla kunnolla toimeen ja elää ihmisarvoisesti, he eivät unelmoi luksuksesta."

Koulutusta ja katumarsseja

Kansalaisyhteiskunnan ilmastotapahtumat kestävät Bangkokissa koko viikon. Aihepiirit vaihtelevat naisille annettavasta ilmastonmuutoskoulutuksesta vesi- ja energiakysymyksiin.

Tulevana viikonloppuna thaimaalainen järjestökoalitio järjestää maaseudun paikallisyhteisöjen edustajille ja suurelle yleisölle suunnatun kaksipäiväisen seminaarin. Järjestötapahtumat päättää etukäteen värikkääksi luonnehdittu katumarssi YK:n kokouskeskuksen edustalle.

Ilmasto-oikeustapahtuma on thaimaalaisten järjestöjen ensimmäinen massatapahtuma sitten tammikuun 2006, jolloin kymmenen tuhatta ihmistä osoitti mieltään Thaimaan ja Yhdysvaltain neuvottelemaa vapaakauppasopimusta vastaan.

"Yritämme parhaamme, että Bangkokin ilmastoneuvotteluita eivät hallitsisi vain hallitusten ja teollisuuden edustajat", Thaimaan ilmasto-oikeusverkoston koordinaattori Penchom Saetang kertoo.

Verkoston järjestöt ovat jo luovuttaneet oman kirjelmänsä Thaimaan ympäristöministerille. "Toivomme, että thaineuvottelijat sisällyttävät näkemyksemme kannanottoihinsa. Emme halua taistella sekä teollisuusmaita että omaa hallitustamme vastaan."