Uutinen

Ilmastoneuvottelut polkevat paikallaan

Bonnin ilmastoneuvotteluissa ei saatu sovittua vastuunjaosta ilmastonmuutoksen hidastamisessa, seuraavaksi yritetään pienemmällä porukalla.
Jari Nousiainen
14.4.2009

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama herättää henkiin edeltäjänsä George W. Bushin perustaman Major Economies Forumin, jossa on tarkoitus kehitellä ratkaisuja ilmastoneuvotteluiden liki olemattomaan edistykseen, kirjoittaa AP.

Ennen joulukuussa pidettävää Kööpenhaminan kokousta olisi sovittava kuinka paljon teollisuusmaat leikkaavat päästöjään, mitä kehitysmailta vaaditaan ja kuinka paljon köyhät saavat toimiinsa tukea rikkailta. Huhtikuun 8. päivänä päättyneissä Bonnin neuvotteluissa ei tämän osalta saatu aikaan tuloksia.

G20-ryhmän kaltainen Major Economies Forum herättää kysymyksiä piirin ulkopuolelle jäävien keskuudessa, mutta myös toivoa vuosien mittaan kertyneen tukkisuman laukeamisesta.

Vaikka presidentti Bush perusti foorumin YK:n piirissä käytävien neuvotteluiden ohittamiseksi, linjan vakuutetaan Obaman hallinnon myötä muuttuneen. "Sopimus on saatava aikaan YK:n neuvotteluiden piirissä", Yhdysvaltojen neuvottelija Jonathan Pershing totesi AP:n mukaan.

Obaman näytettävä kyntensä

Presidentti Obama lupasi Yhdysvaltojen asettuvan johtoon ilmastoneuvotteluissa ja näyttävän esimerkkiä päästövähennyksissä. Time-lehden artikkelissa kuitenkin arvellaan, että Obamalla on edessään valtavia haasteita. Ennen kaikkea siinä mielessä, että muu maailma on vakuutettava hänen mahdollisuuksistaan toteuttaa lupauksensa.

Kehittyvät maat Kiinan johdolla esittivät Bonnissa, että teollisuusmaiden olisi vähennettävä päästöjään 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Vastakaikua ehdotukselle ei tullut, vaikka nykyiset teollisuusmaiden sitoumukset merkitsevät vain noin 4–14 prosentin vähennyksiä.

Suurten lupausten hidasteena on sisäpolitiikka: Kongressin käsittelyyn on menossa laki 20 prosentin päästövähennyksistä vuoteen 2020 mennessä, verrattuna vuoden 2005 tasoon. Se on paljon vähemmän kuin EU:n sitoumukset, mutta Time-lehden arvion mukaan senkin saaminen läpi ennen Kööpenhaminaa on raskasta.

Lisää tietoa aiheesta