Uutinen

Ihmisten uutistoimisto Thaimaahan

Timo Kuronen
1.6.2000

THAIMAAHAN perustetaan kesäkuussa maan ensimmäinen vaihtoehtoinen uutistoimisto, People's News Agency. Se tulee käsittelemään uutisaiheita, joita valtamedia ja suuret uutistoimistot välttelevät. Toimiston asiaskaskuntaan kuuluvat muun muassa maan molemmat englanninkieliset sanomalehdet, Bangkok Post ja The Nation,sekä pari merkittävää thainkielistä lehteä, Thai Rath ja Daily News.

Vaihtoehtouutisidean takana on joukko kansalaisjärjestöaktivisteja ja yliopistoväkeä Chiang Main kaupungista. Uutistoimiston reportterit työskentelevät kansalaisjärjestöissä eri puolilla Thaimaata, joskin ammattitaitoinen ja itsenäinen Chiang Main toimitus kokoaa uutiset saamiensa artikkeleitten pohjalta.

Uutistoimiston perustajien mukaan tarkoituksena ei ole julkisuuden hankkiminen järjestöille, vaikka yhteistyö niiden kanssa onkin läheistä. Sen sijaan pyrkimyksenä on tarjota todellisuutta vastaava kuva yhteiskunnasta, sillä ilman sitä sosiaalisten ongelmien ratkaisu on mahdotonta. Nykyinen uutistarjonta on talous-, politiikka- ja Bangkok-painotteista, eikä useinkaan kerro väestön enemmistön, maaseudun ihmisten ongelmista. Jos esimerkiksi lehdissä on uutisia "laittomista" maanvaltaajista,artikkelissa ei useinkaan kerrota, millaisia ongelmia maattomilla ihmisillä on ja mitkä tekijät vaikuttavat niiden taustalla.

Nykyinen media korostaa myös liikaa maan hallituksen roolia.Vaihtoehtotoimittajien mukaan syy tähän on pitkälle koulutetuissa toimittajissa, jotka ovat keskitetyn koulutusjärjestelmän uhreja. Yhteiskuntaa ei nykyään pyöritä pelkästään hallitus, vaan ihmisillä itsellään on enemmän sa-
nanvaltaa. Niinpä myös median on vastattava muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin.