Uutinen

Ihmisoikeusjuristin aviomies murhattu Nicaraguassa

María Luisa Acostan, tunnetun nicaragualaisen ihmisoikeusasianajajan, aviomies Francisco José García Valle murhattiin toissa viikon maantaina kotonaan. Acostan johtama CALPI-järjestö on toiminut yhteistyössä Kepan kanssa.
Marcus Floman
21.4.2002

María Luisa Acosta oli itse pois kotoa työmatkalla kun hänen perheensä kotiin murtauduttiin viime viikon maanantaina. Acostan aviomies, professori Francisco José García Valle, oli sidottu tuoliin ja häntä oli ammuttu sydämeen.

Acostan yhteistyökumppanit ovat äärimmäisen huolestuneita Acostan turvallisuudesta, varsinkin kun hänen henkeään on viime vuosina uhkailtu useaan otteeseen. Poliisi tutkii Vallen murhaa, mutta vielä ei ole saatavilla varmaa tietoa veriteon tekijöistä. María Luisa Acosta on pitkään työskennellyt Nicaraguan Karibianrannikon
alkuperäisväestöjen asianajajana monessa eri maanomistuskiistassa. Viime vuosien ajan muun muassa yhdysvaltalaiset ja kreikkalaiset liikemiehet ovat ostaneet maa-alueita ja saaria Nicaraguan Karibian rannikolla. Nicaraguan perustuslaissa tunnustetaan alkuperäisväestön omistusoikeus asuinalueisiinsa.

Kepan Managuan-toimisto on muutaman vuoden ajan tukenut taloudellisesti asianajaja María Luisa Acostan johtamaa asianajotoimisto CALPIa (Centro de Asistencia Legal a Pueblos Indigenas). Rama-intiaanit ja Monkey Pointin monikulttuuriset yhteisöt ovat CALPIn kanssa taistelleet maistaan ja oikeuksistaan.

Lisää tietoa aiheesta:Tuki Nicaraguan alkuperäisväestön oikeusavulle jatkuu

Nicaraguan saaret luisumassa kreikkalaisliikemieheltä

Lisää maanomistuskiistoja Nicaraguan Karibian rannikolla

Puolen vuosituhannen mittainen päätös