Uutinen

Ihmisoikeuksista suuntaa kehitysyhteistyöhön

Ilona Niinikangas
11.10.2000

"Ihmisoikeudet eivät ole mitään hyväntekeväisyyttä, vaan ne kuuluvat kaikille", korosti Australian Amnestyn entinen kampanjapäällikkö ja nykyinen UNDP:n ihmisoikeusneuvonantaja André Frankovits lokakuun alussa Helsingissä pidetyssä seminaarissa.

André Frankovits ja Patrick Earle levittävät tietoa ihmisoikeuksien merkityksestä.

Frankovits on toimittanut yhdessä maamiehensä Patrick Earlen kanssa oppaan ihmisoikeuksien merkityksestä kehitysyhteistyössä. Siinä kerrotaan, kuinka ihmisoikeudet voidaan ottaa huomioon projektin eri vaiheissa ensimmäisestä suunnittelusta loppuevaluaatioon asti. Käsikirjasta on hyötyä sekä kansalaisaktiiveille että hallituksille, ja erityisen ahkerasti sitä selaillaan YK:n alajärjestöjen parissa.

Australialaismiesten tavoitteena on maailma, jossa kehitysyhteistyömäärärahoilla edistetään ihmisoikeuksien toteutumista ja tyydytetään etelän ihmisten perustarpeet. "Monet avunantajat tuntuvat unohtavan, että YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaan jokaisella on oikeus ruokaan, asuntoon, terveydenhoitoon, koulutukseen ja omiin mielipiteisiin", Frankovits kritisoi.

Rahaa virtaa etelään, mutta vain murto-osa päätyy Frankovitsin mielestä oikeaan osoitteeseen. Pankit ja investoijat päättävät, mihin varat ohjataan ja tavallisten ihmisten on vaikea saada ääntään kuuluviin.

"Ihmisoikeusnäkökulma ei kitke kaikkea köyhyyttä maailmasta, mutta se antaa heikoimmassa asemassa oleville mahdollisuuden vaikuttaa omaan elämäänsä. Kyse ei ole armopalojen jakamisesta, vaan ihmisten tietoisuuden vahvistamisesta."

Lisätietoja oppaasta saa osoitteesta: agf@peg.apc.org