Uutinen

Ihmiskauppa puhuttaa orjuuden loppumisen muistopäivänä

Janne Sivonen
22.8.2001

YK on julistanut elokuun 23. päivän kansainväliseksi orjuuden loppumisen muistopäiväksi. Yli 2000 järjestöä 140 maassa edustava Global March Against Child Labour -kampanja muistuttaa kuitenkin, että orjakauppa on myös nykypäivän todellisuutta: kampanjaverkoston mukaan ihmiskauppa on nykyään kymmenen kertaa suurempaa kuin aikoinaan Atlantin yli tapahtunut orjakauppa oli huippuvuosinaan.

"Yhdysvaltojen omankin arvion mukaan nykyisellä volyymillä rahdataan seuraavan kymmenen vuoden aikana enemmän ihmisiä vastoin tahtoaan Amerikkaan kuin neljänsadan orjakauppavuoden aikana yhteensä. Yli 3000 albaanilasta on myyty Italiaan ja Kreikkaan kerjäläisiksi. Joka vuosi ainakin 5000 nepalilaista tyttöä, nuorimmat 9-vuotiaita, myydään Intian bordelleihin. Joistakin osista Beniniä joka kuudes lapsi on lähetetty ulkomaille kotiapulaiseksi", luetellaan järjestön tiedotteessa orjuuden loppumisen muistopäivänä.

Merab Kiremire puhui kulttuurikeskus Caisassa nais- ja lapsikaupasta. Kuva: Janne SivonenNais- ja lapsikauppaan kiinnitettiin huomiota myös kansalais-
järjestöseminaarissa, jossa valmisteltiin ensi viikolla järjestettävää YK:n rasisminvastaista maailmankonferenssia. Sambialaisen MAPODE-järjestön johtaja Merab Kiremire totesi seminaarissa, että vaikka kukaan ei tiedä tarkkoja lukuja, on selvää, että Afrikassa ihmiskauppa on kasvanut räjähdysmäisesti. Konfliktien, köyhyyden ja aidsin aiheuttaman turvattomuuden takia lapset ovat helppo saalis kauppiaille, jotka myyvät ihmisiä prostituoiduiksi ja palvelijoiksi sekä Afrikkaan että muille mantereille. Kiremire perää ihmiskaupan vastaisia toimia sekä pohjoisen että etelän hallituksilta ja kansalaisjärjestöiltä.

Stakesin tutkija Marjut Jyrkinen muistutti, että vaikka ihmiskaupan kuvitellaan aina olevan kaukana Afrikassa ja Aasiassa, ongelma koskee myös meitä. Nais- ja lapsikauppaa tulisi Jyrkisen mukaan käsitellä osana globaalia seksiteollisuutta, jota myös suomalaiset kuluttavat. Jyrkisen mielestä Suomessa tulisikin pitää huolta ennen kaikkea siitä, etteivät suomalaiset miehet osta seksipalveluita esimerkiksi ulkomailla käydessään.

Myös Global Marchin johtaja Kailas Satyarthi toteaa ihmiskaupan koskevan koko maailmaa: "Orjuus kuuluisi jo historiaan, mutta näin ei ole. Uuden vuosituhannen myötä orjuus on globalisoitunut."


Lisätietoja:
Global Marchin kotisivu
MAPODE-järjestön kotisivu