Uutinen

Hyvien töiden polku

Kastittomien naisten silkkikutomo Intiassa, opettajien koulutusta maaseudun oloihin Malawissa ja sademetsän suojelua Madagaskarilla. Kymmeniin tällaisiin hyviin hankkeisiin voi kurkistaa Maailma kylässä -festivaalin kehitysyhteistyöreitillä.
Sini Kuvaja
16.5.2003

 

 Kuva: Elena Taubert. (Kuvaaja: Merja Hannikainen)
Helena Taubert.

"Malawin maaseudun kouluista puuttuu koulukirjoja, tarvikkeita, pöytiä ja tuoleja. Luokassa saattaa olla 78 oppilasta ja rakennukset eivät ole kunnossa", kuvaa itsekin Malawissa ollut UFF:n Elena Taubert opettajien kovaa arkea. Puolet oppilaista lopettaa koulun seitsemänteen luokkaan mennessä.

Kun shoppailee UFF:n kirpputorilla, tukee samalla opettajaopistoja Malawissa ja Mosambikissa. Niissä koulutetaan opettajia nimenomaan maaseudun oloihin, varautumaan opetuksen lisäksi koulun katon korjaamiseen tai valistustyöhön kylässä.

UFF on yksi kymmenestä järjestöstä, joiden pisteissä voi käydä etsimässä laadukkaita kehitysyhteistyöhankkeita ja osallistua samalla kilpailuun. Kilpailukuponkeja saa Kepan teltasta tai mukana olevien järjestöjen pöydiltä.

Reitin yksi pysäkki on Suomen Caritas-järjestön pieni teltta, jossa on sydämellinen tunnelma. Kysyn järjestön edustajalta Sirpa Monteirolta laadukkaan kehitysyhteistyön tunnusmerkkejä ja saan vastaukseksi: "Hyvää kehitysyhteistyötä on sellainen, jossa hyödynsaajat on sitoutettu alusta loppuun ja hyöty jää heille."

Suomen Caritas on pieni katolinen järjestö mutta osa suurta verkostoa: Caritas-järjestöjä toimii 198 maassa ja niiden yhteinen liitto on yksi maailman suurimmista avustusjärjestöistä. Yksi Suomen Caritaksen omista hankkeista on naisten silkkikutomo Etelä-Intiassa. Hankkeesta hyötyvät köyhät työttömät tytöt, lesket, yksinhuoltajat ja yhteiskunnan hylkäämät naiset. Heistä koulutetaan silkinkudonnan ammattilaisia ja he muodostavat osuustoimintaryhmiä. Hankkeessa on kasvatettu silkkiäisperhosen toukkia ja niille ravinnoksi kelpaavia mulperi-hedelmäpuita. Kasvatus ja langan kehrääminen on sujunut hyvin ja nyt päästään vihdoin kutomaan silkkimattoja ja sareja.

Dodo-järjestön pöydän edessä seisoo sukupuuttoon kuolleen linnun puinen patsas ja pöydän takana Kirsi Palmu. Hän kertoo sademetsien suojelusta Madagaskarilla ja naisten toimeentulomahdollisuuksien parantamisesta Malissa. Hankkeille on yhteistä metsien suojelu. Malissa metsät kaatuvat naisten myydessä polttopuita elannokseen ja mikroluottotoiminnan avulla he voivat hankkia toimeentulonsa toisin.

Lauantain kurja sää ei lannistanut kaikkia kehitysyhteistyöreitin kiertäjiä.

"Jonkin verran ihmisiä on käynyt reittiä kiertämässä, lähinnä nuoret naiset ovat olleet kiinnostuneita", Monteiro summaa. "Olen ollut kahdeksan vuotta mukana tässä tapahtumassa ja ensi kertaa on näin vetinen sää. Festivaali on hieno asia, tämä on tärkeää tiedotusta ja kontaktien luomista."

Sateen suojassa Järjestöbasaariteltassa oli lauantaina suorastaan tungosta.

"Yllättävän paljon ihmisiä on liikkeellä. Täällä tavoittaa laajempaa näkyvyyttä kuin muuten ja muita ihmisiä kuin sähköpostilistojen kautta. Useat ovat pysähtyneet juttelemaan ja kyselleet hankkeesta", Palmu kertoo.