Uutinen

Hyviä uutisia aids-rintamalta Ugandasta

Isä Vincent Kisenyi-Byansi, 38, ja lääkäri Kagga Mugagga, 32, ovat matkustaneet pitkän matkan Kansana-Luweeron hippakunnasta Helsinkiin.
Ilona Niinikangas
21.10.2003

Kuva: Isä Vincent. (Kuvaaja: Ilona Niinikangas)
Isä Vincent kantaa huolta maailman aids-tilanteesta.
Paksuihin talvipalttoisiin pukeutuneet miehet ovat tulleet Suomeen puhumaan aidsista ja Ugandan ihmeestä - siitä kuinka hiv-tartunnat on kahdessatoista vuodessa saatu laskemaan. Vuonna 1990 yhteensä 29 prosenttia raskaana olevista naisista oli hiv-positiivisia, vuonna 2002 määrä oli pudonnut reiluun kuuteen prosenttiin.

Katolisessa järjestössä työskentelevillä miehillä on selvät sävelet tautia vastaan: aidsia ei saa, jos ei harrasta seksiä. Miehet uskovat paavin sanaan enemmän kuin muoviseen ehkäisyvälineeseen. "Kondomi ei tarjoa sataprosenttista suojaa. Siksi kehotamme nuoria pidättäytymään seksistä ja korostamme avioliiton merkitystä", isä Vincent kertoo. "Nuoria käskemme odottamaan, vanhemmille suosittelemme naimisiinmenoa."

Myös valtio on kantanut kortensa kekoon taistelussa aidsia vastaan. Ugandan hallitus on alusta alkaen ottanut avoimen linjan ja raportoinut taudin leviämisestä. Ensimmäiset hiv-tapaukset todettiin kaksikymmentä vuotta sitten. Aids-valistuksesta on tullut osa arkipäivää: kyltit teiden varrella muistuttavat suojaamattoman yhdynnän vaaroista, iskelmissä lauletaan aidsista, televisiossa näytetään tietoiskuja ja kouluissa annetaan sukupuoliopetusta.

Hallituksen, kirkkojen ja järjestöjen valitustyö on tuottanut tulosta: sukupuolisuhteiden aloittamisikä on muutamassa vuodessa noussut neljästätoista kuuteentoista ja samalla kumppaneiden määrä on laskenut. "Sanon aina nuorille miehille, ettei tärkeintä elämässä ole saada paljon naisia, vaan elää pitkään," kertoo isä Vincent.

Lääkkeitä ja sielunhoitoaIsä Vincent ja Kagga Mugagga ovat Caritas-järjestön palkkalistoilla. Järjestö auttaa Kansana-Luweeron alueella asuvia aids-potilaita. Mugagga kulkee päivittäin lääkärinlaukku olallaan ovelta ovelle ja tarjoaa apuaan sairastuneille. Hän jakaa lääkkeitä, ruokaa, saippuaa ja lohdutusta. "Aidsiin sairastuneet vanhemmat ovat huolissaan lapsistaan. Me lupaamme pitää heistä huolta ja vastata siitä, että he pääsevät kouluun", Mugagga kertoo.

Järjestö on ottanut siipiensä suojaan 750 aids-orpoa. He saavat koulupuvun, kirjoja, yhden lämpimän aterian päivässä ja mahdollisuuden jatkaa koulunkäyntiään. Orpojen etuoikeutettu asema on kuitenkin herättänyt sen verran närää, että muutkin koululaiset on otettu avustustyön piiriin: yhdeksän paikallisen koulun yhteyteen on perustettu maatiloja ja viljelyksiä, joista saadaan ravintoa 6 000 oppilaalle.

Osa aids-orvoista on hiv-positiivisia, osa ei. "Lasten testaukset on lailla kielletty. Emme halua lisätä heidän tuskaansa kertomalla, että hekin ovat taudinkantajia," Mugagga kertoo. Hän tietää, mistä puhuu, sillä kolme Kaggan kahdestatoista sisaruksestaan on kuollut tautiin. "Aids koskettaa meitä kaikkia ihonväristä ja uskonnosta riippumatta."