Uutinen

Hyvä maissisato ei poista Sambian avuntarvetta

Sambia on saamassa toista vuotta peräkkäin runsaan maissisadon. Maatalouden hyvästä sadosta huolimatta osa väestöstä tarvitsee yhä ruoka-apua.
Zarina Geloo
26.9.2004

IPS -- Sambia tuottaa tänä vuonna noin 1,3 miljoonaa tonnia maissia. Satoa saadaan yli oman tarpeen: maissintuotannon ylijäämäksi arvioidaan ainakin 300 000 tonnia.

Hyvän sadon ansiosta maissia aiotaan myydä Zimbabween, Angolaan, Malawiin ja Keniaan, jotka kaikki kärsivät ruokapulasta. Viranomaisten mukaan myyntitarjouksia käsitellään parhaillaan ja muutamista kaupoista on jo sovittu.

"Emme halua varastoida maissia liian kauaa, vaan myymme osan ulkomaille ja ostamme tilalle tuoretta maissia viljelijöitä", valtion ruokavarastojen johtaja Frida Luhila selvittää. Sambia varastoi viime satokaudella yli 50 000 tonnia maissia. Tänä vuonna varastoihin on ostettu jo saman verran lisää.

Maailman ruokaohjelma WFP arvioi, että hyvästä satovuodesta huolimatta sadat tuhannet ihmiset tarvitsevat yhä ruoka-apua eri puolilla Sambiaa. Osassa maata sato on jäänyt tulvien vuoksi heikoksi, ja lähes 430 000 ihmisen arvioidaan elävän yhä ruoka-avun varassa.

Valtaosa ylituotannosta on korjattu kaupallisilla maatiloilla, jotka myyvät satonsa eniten tarjoaville. Hallitus on silloin vain yksi ostaja muiden joukossa.

Viljelijöiden harmiksi valtio haluaa ostaa maissia velaksi. Tästä on heidän mukaansa huonoja kokemuksia riittämiin: valtio ei ole kyennyt maksamaan laskujaan ja viljelijät ovat jääneet puille paljaille.

Varattomilla pienviljelijöillä ei ole itsellään asianmukaisia siiloja viljan säilyttämiseen, ja he pelkäävät maissinsa pilaantuvan, ellei kauppa käy ennen lokakuussa alkavaa sadekautta. Moni pelkää joutuvansa myymään satonsa lopulta polkuhintaan.

Varastot ja siilot jäivät heitteille, kun Sambia luopui 1990-luvulla maataloustuista, ja elinkeino jätettiin markkinavoimien hoitoon heikoin tuloksin.

Vuonna 2001 hallitus otti maataloustukiaiset uudelleen käyttöön. Viljelijät ovat sittemmin monipuolistaneet tuotantoaan, mitä pidetään yhtenä syynä satojen paranemiseen.