Uutinen

Hyökkäys Irakiin koettelisi kehitysmaiden taloutta

Hyökkäys Irakiin ja uusi sota Lähi-idässä vaikuttaisivat tuhoisasti monen kehitysmaan talouteen. Erityisen huolissaan ovat valtiot, joista on paljon siirtotyöläisiä Persianlahden maissa.
IPS
5.11.2002

Irakin hyökkäys Kuwaitiin 1990 ja sitä seurannut Yhdysvaltain ja sen liittolaisten hyökkäys Irakiin aiheuttivat miljoonille siirtotyöläisille lähtöpassit Persianlahden maista. Valtaosa oli kotiapulaisia ja muuta kouluttamatonta työvoimaa. Heidän paluunsa söi kotimailta tuloja ja pahensi samalla työttömyyttä.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön (IOM) mukaan Lähi-idässä ja Persianlahdella on nykyisin noin kymmenen miljoonaa vierastyöläistä pääasiassa Intiasta, Pakistanista, Bangladeshista, Sri Lankasta, Egyptistä, Filippiineiltä ja Indonesiasta. Eniten vierastyövoimaa käyttävät Saudi-Arabia, Bahrain, Kuwait, Arabiemiirikuntien liitto, Qatar ja Oman.

IOM:n edustaja Chris Lom kertoo, että edellisen sodan aikana järjestö auttoi 215 000:ta tyhjän päälle jäänyttä vierastyöläistä palaamaan kotiin alueelta. Paljon suurempi joukko lähti kotimatkalle omin avuin. "Emme pysty ennakoimaan, millaisia ihmismääriä uusi sota ajaisi liikkeelle ja mistä maista. Kaikki riippuisi siitä, miten ja missä sotaa käydään, samoin kuin sen aloitusajankohdasta ja kestosta", hän pohtii.

"Vierastyöläisten kotiuttamat rahat ovat meille tärkeä tulonlähde, joka on vähentänyt tuntuvasti riippuvuuttamme ulkomaisesta avusta", Bangladeshin YK-suurlähettiläs Iftekhar Ahmed Chowdhury sanoo. Bangladeshiin virtasi viime vuonna noin kaksi miljardia euroa tuloja Lähi-idässä työskenteleviltä kansalaisilta. Ainoastaan tekstiilikauppa tuotti maalle enemmän vientituloja.

Sri Lankan YK-lähettiläs Chitambaranathan Mahendran kertoo maansa saavan yli miljardin euron edestä tuloja siirtotyöläisiltä. Persianlahden kriisi 1990-1991 vei työpaikan lähes 100 000 srilankalaiselta siirtolaiselta. Lähettilään mukaan Sri Lankalla on kuitenkin pelissä muutakin, sillä maa vie miljoonien edestä teetä Lähi-itään. Epävakauden lisääntyminen vaarantaa aina markkinoita, ja sitä Sri Lankan talous ei kestä, hän pohtii.

Intian tärkein tuontiartikkeli Irakista on öljy, josta se on tänä vuonna joutunut maksamaan 25-30 euroa tynnyriltä. Saudi-Arabian entisen öljyministerin Ahmed Zaki Jamanin kerrotaan äskettäin uumoilleen, että jos sota alkaa, se voisi nostaa öljyn hinnan jopa sataan euroon tynnyriltä. Thaimaan YK-suurlähettiläs Chuchai Kasemsarn varoitti hiljan, että mahdollinen hyökkäys Irakiin vaarantaisi koko maailmantalouden vakauden ja ravistelisi kovimmin haavoittuvimpia eli kehitysmaita. "Moni kehitysmaa on juuri toipumassa talouskriisistä tai yhä laman kourissa. Toipuminen voi pysähtyä tai kääntyä uudeksi lamaksi. Tämä tilanne ei koidu kenenkään voitoksi", Kasemsarn sanoi.