Uutinen

Huumeboikotti vaatii tukea etelän viljelijöille

Huumeiden tuotantoon ja kauppaan liittyvistä ongelmista huolestunut valtakunnallinen Huumeboikotti-kampanja luovutti kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäelle vetoomuksen.
Tomi Kuhanen
3.12.2003

 

  Kuva: Maailma kylässä (Kuvaaja: www.huumeboikotti.org)
Huumeboikotti keräsi nimiä myös Maailma kylässä -festareilla.

Huumeboikotin vetoomuksessa vaaditaan huumesodan lopettamista ja vaihtoehtoista toimeentuloa huumekasvien viljelijöille. Vetoomukseen on kerätty nimiä vapaaehtoisvoimin ympäri Suomea muun muassa kauppakeskuksissa, maailmankaupoissa, oppilaitoksissa, festivaaleilla ja erilaisissa tapahtumissa.

Keskiviikkona pidetyssä vetoomuksen luovutustilaisuudessa ministeri Lehtomäki kertoi, miten Suomi on tukenut vaihtoehtoja huumekasvien viljelylle ja mainitsi EU:n tullietuuksista huumekasvien viljelystä luopuville. Hän myönsi huumetalouden monimutkaisuuden ja sen, että siihen voidaan vaikuttaa kansainvälisillä kauppasopimuksilla.

Riikka Miettinen Huumeboikotti-kampanjasta muistuttaa, että jos halutaan vaikuttaa huumekasvien viljelyyn, pitäisi tukea viljelijöiden vaihtoehtoista toimeentuloa eikä pahentaa jo muutenkin huonossa asemassa olevien tilannetta. Huumeet eivät ole ainoastaan käyttäjän ongelma, kuten Suomessa usein ajatellaan, vaan osa kansainvälistä riistoa. Epäreilu maailmantalous aiheuttaa sen, että monien kehitysmaiden ihmisten on pakko viljellä huumekasveja. Jos jalostamattomien tuotteiden maailmanmarkkinahinnat olisivat reilut, tarve ja kiinnostus kasvattaa huumekasveja olisi pienempi.

Sotaa huumeiden varjollaYhdysvaltojen käymä huumeiden vastainen sota, jossa viljelmiä myrkytetään tappaen samalla muutkin alueen kasvit ja aiheuttaen sairauksia ihmisille vain pahentaa ongelmia.

"Suomen pitäisi ajaa Euroopan unionissa aloitteita huumesodan vastustamiseksi. Nyt EU käytännössä tukee Yhdysvaltoja. Monissa huumeita tuottavissa maissa ihmiset kuitenkin uskovat, että EU voisi olla vastapaino Yhdysvaltojen politiikalle. Euroopan unionin pitäisi ottaa toinen linja", vaatii Riikka Miettinen.

Miettinen sanoo, että sodalla ei saada huumeiden viljelyä kuriin, vaan tuotanto vain siirtyy toisiin paikkoihin.

"Kolumbiassa ei aiemmin viljelty kokapensasta, mutta huumeiden vastainen sota naapurimaissa johti siihen, että viljely siirtyi Kolumbiaan", sanoo Miettinen.

Tänään Kolumbia on maailman huumeviljelyn, valmistuksen ja huumeiden levityksen keskus. Pääasialliset markkinat ovat Yhdysvalloissa, jonka väestö kuluttaa 50 prosenttia maailman heroiinista ja kokaiinista. Yhdysvaltojen huumeongelmasta syytetään Kolumbian ja muiden Latinalaisen Amerikan maiden viljelijöitä. Yhdysvallat on ilmoittanut tukevansa huumesotaa Kolumbiassa 1,8 miljardilla dollarilla ja sadoilla sotilailla.

Riikka Miettinen ei usko, että huumesota edes liittyy pelkästään huumeisiin.

"Huumeiden vastustamisella halutaan oikeuttaa Yhdysvaltojen hallinta alueella. Nytkin Peruun ollaan rakentamassa uutta tukikohtaa. Huumeet ovat hyvä vihollinen, vähän kuin kommunismi ja terrorismi."

Ihmisoikeusjärjestöt jakavat saman huolen. Niiden mukaan huumeiden vastainen sota on kasvattanut ihmisoikeusrikkomuksia ja pakolaisongelmaa sekä vahvistanut epädemokraattisia hallituksia.

Yhteistyötä ja reilua kauppaaHuumeboikotti on yksi kampanjoista, joka vaatii Suomen kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Kehymäärärahoja pitäisi käyttää tukemaan huumekasvien korvaamista vaihtoehtoisilla toimeentulomuodoilla.

"On myös huolehdittava siitä, että pienten kansalaisjärjestöjen rahoitus turvataan. Pienillä järjestöillä on mahdollisuudet suorempiin kontakteihin esimerkiksi kokanviljelijöiden kanssa", sanoo Miettinen.

Boikottikampanjan mukaan huumeiden boikotointi ei yksin riitä parantamaan etelän viljelijän asemaa, vaan lisäksi tulisi tukea todellista vaihtoehtoista toimeentuloa ja esimerkiksi reilun kaupan tuotteita. Maailmankaupan sääntöjen muuttamista oikeudenmukaisemmiksi tulisi myös edistää.

Huumeboikotti-vetoomukseen on kertynyt tähän mennessä jo yli 2600 nimeä.
 

Lisää tietoa: www.huumeboikotti.org