Uutinen

Hurrikaanikatastrofi saattaa leikata Yhdysvaltain kehitysapua

Hirmumyrsky Katrinan odotetaan aiheuttavan muutoksia Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan ja samalla leikkauksia kehitysyhteistyövaroihin.
Sanna Jäppinen
18.9.2005

Katrina-hurrikaanin vaikutukset eivät jää ainoastaan myrskytuhoihin. Katastrofin jälkipuinnin on arveltu kääntävän Yhdysvaltain katseen maailmalta kotimaahan. Muun muassa IPS:n artikkelissa pohditaan, tuleeko sisäänpäinkääntyminen olemaan riidanhaluista eristäytymistä vai pikemminkin nöyryyttä ja yhteistyöhakuisuutta.

Yhteistyöhalukkuus ei ollut kovin vahvaa ainakaan 14.-16. syyskuuta New Yorkissa pidetyssä YK:n huippukokouksessa, jossa maailman johtajat pohtivat keinoja, joilla YK:n vuosituhatjulistuksessa mainitut kehitystavoitteet saavutettaisiin vuoteen 2015 mennessä. Paljolti Yhdysvaltain viime hetkellä tekemien muutosvaatimusten takia kokouksen loppuasiakirjasta tuli vesitetty paperi, jossa maailman maat eivät sitoudu mihinkään uusin toimiin kehityksen saavuttamiseksi.

Yhdysvaltain virallisesta kehitysyhteistyöstä vastaavan USAIDin johtaja Andrew Natsios ilmoitti huippukokouksen yhteydessä, että on varauduttava siihen, että maan "epäolennainen" kehitysapu laitetaan katkolle, kunnes Katrinan uhreja on autettu, uutisoi Khaleej Times. "Yritämme jatkossa nostaa kehitysapuamme, mutta ei pidä kuitenkaan innostua liikaa, vaan pysyä realistisissa odotuksissa", Natsios totesi.

Natsios myös puolusti Bushin hallinnon kehitysapupolitiikkaa. Hänen mukaansa Yhdysvallat lisäsi vuonna 2004 kehitysapuaan, vaikka samaan aikaan monet muut teollisuusmaat leikkasivat varoja. Esimerkkeinä Natsios käytti Norjaa ja Saksaa, jotka eivät hänen mukaansa ole kehitysapubudjetissaan lähelläkään YK:n suosittamaa tasoa eli 0,7 prosenttia kansantulosta. Todellisuudessa Norja on jo saavuttanut 0,7-tason ja Saksakin on esittänyt aikataulun tavoitteen saavuttamiseksi 2010-luvun alussa.

Yhdysvallat, jonka oma taso on 0,16 prosenttia, on vastustanut tiukasti minkäänlaisten prosentuaalisten tavoitteiden asettamista kehitysrahoitukseen.

Natsioksen mukaan yhdysvaltalaiset ovat yhä valmiimpia lisäämään kehitysmaihin suuntautuvaa apua osana terrorismin vastaista taistelua. Hän ei kuitenkaan yhtynyt väitteeseen, että köyhyys olisi terrorismin kasvualusta.

"Mutta huonossa jamassa olevat maat kyllä tarjoavat paikkoja terroristien päämajoille, koska niillä ei ole resursseja kontrolloida terroristeja. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Somalia, Sudan ja Afganistan."

Lisää tietoa aiheesta