Uutinen

Hongkongin koulutetut suuntaavat manner-Kiinaan

Hongkongin vetovoima on hiipumassa ja maa potee toista aivovuotoaan. Menestystä etsitään nyt länsimaiden sijasta Kiinan kansantasavallasta.
Antoaneta Bezlova
21.9.2003

"Aiemmin olisin pitänyt pähkähulluna ajatusta paluusta työhön kommunisti-Kiinaan", kymmenen vuotta sitten Hongkongiin muuttanut yliopiston professori Daniel Guo sanoo. Hänen mukaansa manner-Kiinasta on nyt tullut uusi "El Dorado", jonka työtilaisuuksia Hongkongin oppineet tähyilevät kiinnostuneina. Eteläisessä Guangdongin kaupungissa on jo tarjottu miljoonan juanin (noin 110 000 euron) vuosipalkkaa akateemisesta tehtävästä.

Hongkongiin muuttaessaan Guo uskoi iskeneensä kultasuoneen, sillä hän sai erinomaisen palkan ja hyvän asunnon. Viiden viime vuoden ajan Hongkongin talous on kuitenkin ollut alamäessä, ja työttömyys hipoo ennätysmäistä yhdeksää prosenttia. Palkkoja on leikattu ja muita etuja trimmattu, eikä tulevaisuus näytä enää turvatulta.

Kun Hongkong siirtyi Britannian hallinnasta Kiinalle 1997, pidettiin selvänä, että siitä muodostuu maan johtava finanssikeskus. Nyt Shanghai ja Shenzhen ovat kuitenkin osoittautuneet vetovoimaisemmiksi. Aasian talouksiin iski kriisi vain muutama kuukausi Hongkongin luovutuksen jälkeen. Hongkong kieltäytyi tuolloin devalvaatiosta, johon alueen muut "taloustiikerit" turvautuivat.

Hongkong potee nyt toista aivovuotoaan, sanoo alueella pitkään asunut talousasiantuntija David Webb. "Kiinaan liittymisen alla joukoittain ihmisiä lähti Kanadaan, Australiaan, Yhdysvaltoihin ja Britanniaan. Nyt virta vie Shanghaihin, Pekingiin ja Guangzhouhun."

Liikkeellä ovat nyt varsinkin keskiportaan johtoa edustavat ihmiset, joita uudet etenemismahdollisuudet kiinnostavat. Toisaalta myös teollisuuden työpaikat ovat paljolti muuttaneet mantereelle. Sinne, lähinnä naapuruston suurkaupunkeihin Zhuhaihin ja Shenzheniin, suuntautuvat enenevässä määrin myös hongkongilaisten ostosmatkat.

"Hongkongissa jopa punaisten lyhtyjen alueet hiljenevät, koska Shenzhenin baaritytöt ovat niin paljon halvempia", rantaravintolassa tarjoileva Cheung Yip kertoo. Hänellä oli aiemmin oma äyriäisiin erikoistunut tuontiyritys, mutta se meni monien muiden tavoin nurin.

Ravintola, jossa Yip nyt tarjoilee, lennättää yhä eksoottisia mereneläviä Tasmaniasta ja Etelä-Afrikasta, mutta menekki ei ole entisellään. Hongkongilaisten kulutuskysyntä on heikentynyt jo liki viisi vuotta yhteen menoon.

Monet hongkongilaiset syyttävät ongelmista alueen hallintoa johtavaa Tung Chee-Hwania. Arvostelijoiden mukaan hallinto sotkeutuu liiaksi talouteen ja kasvattaa julkisia menoja ja budjettivajetta.

Työttömyys vaanii nyt jokaista hongkongilaista, lastentarhanopettaja Judy Lam valittaa. Ahdistusta lisää asuntojen hintojen romahdus. Monelle voi käydä niin, että asunnon arvo ei enää kata sen hankkimiseksi otettua lainaa.

Talous on nyt jo aavistuksen verran elpynyt pahimmasta notkahduksesta, jonka keväinen sars-epidemia sai aikaan. Hotelleissa ja ostoskeskuksissa näkyy taas asiakkaita - mutta he ovat enimmäkseen manner-Kiinan uusrikkaita.

Kiina on koettanut auttaa Hongkongia vähentämällä matkailijoille asettamiaan rajoituksia. Nyt kiinalaisia päästetään Hongkongiin muutenkin kuin ryhmissä, ja pian heidän sallitaan viedä aiempaan verrattuna yli tuplasti valuuttaa: 5 000 dollaria eli noin 4 500 euroa.

Talousasiantuntija Webb varoittaa kuitenkin, että ellei Hongkong ryhdy rankkoihin uudistuksiin, siitä tulee "talouden uinuva takametsä".