Uutinen

Hongkong: Vallankumouksen kentillä vielä rauhallista

"Maailman vapain" kauppakaupunki valmistautuu kaaokseen, kun Maailman kauppajärjestö WTO:n ministerikokous alkaa 13. joulukuuta.
Mika Railo
10.12.2005

HONGKONG -- Hongkongin poliisia ei yllätetä. Irtonaiset katukivet on poistettu, liikkeiden ikkunat on peitetty vanereilla ja vilkkaiden teiden yli kulkevat kävelysillat kiedottu verkkoon. Aikaisempien kokousten yhteydessä sattuneita mellakoita on analysoitu ja jokaiseen temppuun on varauduttu.

Täyttömaalle rakennettu Hongkongin konferenssikeskus tulee olemaan tiukan saartorenkaan sisällä, kun WTO:n kuudes ministerikokous tiistaina alkaa. Läheiset hallituksen virastorakennukset tyhjennetään viikoksi, viereinen koulu sulkee ovensa, maineikkaan amerikkalaisen talouslehden Wall Street Journalin Hongkongin-toimituksen työntekijät työskentelevät kotoaan.

Paikallinen media on myös takajaloillaan. Lehdistä on usean viikon ajan voinut lukea toinen toistaan villimpiä spekulaatiota tulevista mellakoista.  Lauantaisen South China Morning Postin etusivu julisti poliisin odottavan avajaispäivästä "mayhemiä" eli väkivaltaista kaaosta. 

Valtamediasta tietonsa hankkivat tavalliset hongkongilaiset odottavat kauhuissaan tulevaa viikkoa. Mielenosoittajat eivät saa sympatiaa tarjoilijoilta ja taksikuskeilta. Neuvottelujen asiakysymyksistä tavallisilla  hongkongilaisilla ei tunnu olevan vahvoja mielipiteitä.

Maailman vapaimmaksi taloudeksi itseään mainostavan Hongkongin virallinen kanta on, että vapaakauppa kannattaa kaikille.

11 000 aktivistia, 9 000 poliisia

Kansalaisjärjestöjen edustajat eivät ole yhtä tyytyväisiä. Ainakin valtamedia saa risuja: väkivaltaan keskittyvät uutistalot unohtavat kokonaan asiakysymykset ja kansalaisjärjestöjen kritiikin, sanoi järjestöjen tapahtumia koordinoiva Hong Kong People's Alliance.

Allianssi syyttää myös kaupungin viranomaisia aktivistien maahantulon vaikeuttamisesta. Hongkongissa on perinteisesti ollut hyvin vapaat maahantulomääräykset.

Kaupunkiin odotetaan 11 000 kokousvierasta ja 11 000 aktivistia. Näiden kahden porukan erossapitämiseksi kaupunki on komentanut töihin  noin 9 000 poliisia. Epäilemättä suurinta pelkoa aiheuttavat militanttiudestaan tunnetut korealaiset, joita on luvassa paikalle pari tuhatta. Edellisessä ministerikokouksessa Meksikon Cancunissa korealainen maanviljelijä teki itsemurhan mellakan päätteeksi.

Keskustan itälaidalla oleva suuri Viktorian puisto oli vielä lauantaina rauhallinen ja tyhjä. Puistossa viettivät aikaa vain voimistelijat ja eväitään nauttivat lapsiperheet.

Sunnuntaista lähtien puistosta tulee vallankumouksen päänäyttämö. Puisto on osoitettu järjestöille mielenosoitusten ja kokousten paikaksi.

Lisää tietoa aiheesta