Uutinen

Hongkong: Lyömätön linja jatkui

Suurimmat kärhämät WTO-kokouksen avajaismekkalassa nähtiin toimittajien riveissä.
Mika Railo
13.12.2005
Toimittajat mielenosoituksessa Hongkongissa (Kuva: Mika Railo)Toimittajat ja kuvaajat toimivat tehokkaana puskurina poliisin ja mielenosoittajien välillä.

HONGKONG -- Väkivalta ei leimahtanut Maailman kauppajärjestön WTO:n Hongkongin kokouksen avajaispäivänä 12. joulukuuta kaikista odotuksista huolimatta. Ensimmäinen epävirallinen arvio mielenosoittajien määrästä on 4 000.

Viktorianpuistossa, keskustan itälaidalla kokoontunut mielenosoitus eteni rauhallisesti Lochard Roadia pitkin kohti länttä ja kokouskeskusta. Laulavat ja iskulauseita huutelevat mielenosoittajat kävelivät hyvässä järjestyksessä etukäteen määrättyä reittiä, kunnes poliisi pysäytti letkan noin 400 metrin päähän kokouskeskuksesta autiolla rantakadulle.

Kilvin ja pampuin varustautuneiden mellakkapoliisien ja mielenosoittajien välille syntyi pientä tönimistä pysäytyspaikalle. Ainoan yllättävän käänteen tarjosivat etukäteen väkivaltaisiksi pelätyt eteläkorealaiset viljelijät, jotka hyppäsivät satama-altaaseen ja yrittivät uida keinotekoiselle saarelle rakennettuun kokouskeskukseen.

Korealaisia mielenosoittajia Hongkongissa (Kuva: Henri Myrttinen)

Korealaismielenosoittajia veden varassa.

Temppu oli selvästi etukäteen suunniteltu: useampi sata korealaista oli varustautunut pelastusliiveillä. Poliisin veneet poimivat kuitenkin uimarit merestä jo alkumatkassa.

Päivän kiihkein nujakointi nähtiin toimittajien riveissä, kun kameramiehet tappelivat parhaista paikoista eturivissä. Kameramiehet toimivat itseasiassa niin tehokkaana puskurina poliisin ja mielenosoittajien välillä, etteivät edes rajuista otteistaan tunnetut korealaiset tahtoneet päästä eturiviin.

Kimmo Kiljunen Hongkongissa

Suomen virallisen delegaation jäsen, kansanedustaja Kimmo Kiljunen seurasi avajaispäivän mielenosoituksia.

Kärhämää rantakadulla jatkui muutaman tunnin ja mielenosoitus alkoi rauhoittua kuuden aikaan, neljä tuntia alkamisensa jälkeen.

Lisää tietoa aiheesta