Uutinen

Hongkong: Kiviniemi markkinoi suomalaisia kävelysauvoja

Maailman kauppajärjestö WTO:n ministerikokoukseen Hongkongissa osallistuva ministeri Mari Kiviniemi edisti esimerkillään suomalaisten kävelysauvojen markkinointia Kiinassa.
Mika Railo
11.12.2005

Mari kiviniemi sauvoo (Kuva: Mika Railo)HONGKONG -- Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mari Kiviniemi saapui Hongkongiin sunnuntaina 11. joulukuuta ja  riensi suoraan lentokoneesta kaupungin  yläpuolella nousevalla vuorelle, The Peakille, vetämään neljän kilometrin sauvalenkkiä henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa.

 

Suomalaisella sauvavalmistajalla Exelillä on Kiinassa suuret suunittelmat. Yhtiö on perustanut yhteisyrityksen maan urheiluliiton kanssa ja nyt se etsii sopivaa paikkaa tuotantolaitokselle. Kohtalonkysymyksenä on saada sauvoparin hinta riittävän alhaalle, jotta Kiinan monisatamiljoonainen keskiluokka kiinnostuisi lajista.

"Kiinan markkinointi on brändinrakentamisvaiheessa. Toistaiseksi sauvoja ei ole myyty kuin muutamia tuhansia pareja, mutta markkinointi aloitetaan kunhan tuotanto saadaan pyörimään. Tavoitteena on saada sauvaparin hinta 300 renminbin tasolle", kertoo Jari Vepsäläinen,  Exelin Kiinan yhtiön toimitusjohtaja. 300 renminbiä on noin 31 euroa.

"Maailman nopeimmin kasvava urheilulaji"

"Sauvakävely on maailman nopeimmin kasvava urheilulaji. Noin kuusi miljoonaa ihmistä maailmassa sauvakävelee viikottain. Odotamme Kiinasta vähintään saman verran harrastajia muutaman vuoden sisällä. Tavoite on, että puolet maailman sauvakävelijöistä on pian kiinalaisia", sanoo Vepsäläinen.

Kiinan urheiluliitto suunnittelee sauvakävelystä erityisesti vanhusten kuntoutukseen sopivaa lajia. Ylipaino ja diabetes ovat lisääntymässä Kiinassa kuten muallakin teollisessa maailmassa. Suomalainen sauvamarkkinointi odottaa merkittävää vetoapua Kiinan terveysviranomaisilta, jos sauvakävely otetaan osaksi maan virallisia terveydenhoidon ohjelmia.

Jenny Mak sauvoo (Kuva: Mika Railo)"Sauvat tuntuvat kyllä vähän kummallisilta käsissä, kun ne eivät lähde irti,  mutta muuten tämä vaikuttaa ihan kivalta", sanoi paikallisessa matkatoimistossa työskentelevä Jenny Mak. Mak oli tullut Finnairilla työskelevän ystävänsä huokuttelemana testaamaan kävelysauvoja.

Mak uskoo, että varsinkin retkeilijät voisivat Hongkongissa olla kiinnostuneita sauvomisesta. Retkeily ja luonnossa samoilu ovat Hongkongissa yleisiä harrastuksia ja niihin on hyvät mahdollisuudet. Kaupungin pinta-alasta puolet on luonnontilassa olevaa suojelualuetta ja erilaisia polkuja on kaupungin alueella tuhansia kilometrejä.

Lisää tietoa aiheesta