Uutinen

Honduras mukaan köyhimpien maiden velkahuojennukseen

Kun Honduras pääsee mukaan HIPC-ohjelman velkahuojennukseen, vapautuu maan hallituksella vuosittain noin 120 miljoonaa dollaria käytettäväksi köyhyyden vähentämiseen.
Kimmo Lehtonen
30.3.2005

Kuva:kylänäkymä Hondurasista (Kuvaaja: Kimmo Lehtonen

Kylänäkymä Hondurasin Karibialta.

MANAGUA -- Presidentti Ricardo Maduro ilmoitti 28. maaliskuuta, että Honduras on hyväksytty köyhimpien maiden velkataakan keventämiseen tähtäävän HIPC-ohjelman (Highly Indebted Poor Countries) viimeiseen vaiheeseen eli velkahuojennukseen. Rahoituslaitosten odotetaan ilmoittavan päätöksestä virallisesti ensi viikolla.

Jo vuodesta 1999 HIPC-ohjelman vaatimia talouskuureja noudattaneen Hondurasin ei sopimuksen mukaan tarvitse seuraavan kymmenen vuoden aikana maksaa vajaaseen viiteen miljardiin dollariin nousevan ulkomaanvelkansa velanhoitokustannuksia. Näin maan hallitukselle vapautuu vuosittain noin 120 miljoonaa dollaria käytettäväksi köyhyyttä vähentäviin sosiaaliohjelmiin.

Samalla Hondurasin kansainvälistä lainanottoa myös helpotettiin pienellä korolla ja pitkillä maksuajoilla. Jo viime vuoden lopulla se allekirjoitti Maailmanpankin kanssa vuoteen 2010 asti ulottuvan kahden miljardin dollarin luototussopimuksen.

Viime vuonna maan ulkomaanvelka kasvoi lähes 400 miljoonalla dollarilla. Hondurasin seitsenmiljoonaisesta väestöstä noin 70 prosenttia elää köyhyydessä. Maan hallituksen mukaan maan talouden perusta oli aina vuoteen 1997 asti kahvin- ja banaanintuotanto. Sittemmin sen ovat korvanneet vapaatuotantovyöhykkeet, turismi ja niin sanotut perheavustukset (remesas familiares). Yhdysvalloissa työskentelevät 200 000 hondurasilaista lähettävät vuosittain avustuksia perheilleen noin miljardin dollarin edestä.

HIPC-ohjelmassa velkahuojennukseen asti edenneitä maita on 15, ja kaikkiaan ohjelmassa on mukana 38 maata, joista valtaosa on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Latinalaisen Amerikan maista velkahuojennukseen on aiemmin hyväksytty Bolivia, Guyana ja Nicaragua.

Lisää tietoa aiheesta

Maailmanpankin tietopaketti HIPC-ohjelmasta