Uutinen

Holkeri ja Niinistö kinastelevat kehitysyhteistyöstä

Juha Rekola
23.2.2001

Entinen pääministeri ja Kokoomuksen puheenjohtaja, valtioneuvos Harri Holkeri on kehottanut Suomea ryhdistäytymään ja nostamaan kehitysyhteistyön lupaamaansa 0,7 prosenttiin bkt:stä.

Holkeri toimii tällä haavaa YK:n yleiskokouksen puheenjohtajana ja valmistelee suurta kehitysrahoituskonferenssia. Holkerin kirjeestä kertoi YLE:n TV-uutiset torstaina 22.2.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö vastasi TV-uutisissa Holkerille tylysti: "Mahtavatkohan kaikki ne, jotka sen nyt ovat ottaneet esille, oikein ymmärtää, mitä se tarkoittaa. Se on kolme miljardia markkaa."

Holkerin mukaan olisi edullista, jos Suomi voisi lupauksensa täyttää.

Vaatimukset kehitysyhteistyön nostamiseksi ovat lisääntyneet viime aikoina. Kepa on pitänyt asiaa esillä useassa eri yhteydessä. Ay-liikkeen solidaarisuuspäivillä nostamisen puolesta vetosivat arkkipiispa Paarma ja SAK:n puheenjohtaja Ihalainen.

AY-liikkeessä ja ylioppilaskunnissa on käynnistymässä nimienkeräys ja seurakunnissa suunnitellaan toimintaa kevään aikana. Seuraavan kerran kehitysyhteistyömäärärahat ovat esillä hallituksessa maaliskuun 6. päivänä.