Uutinen

Hin Krutin hiilivoimala Thaimaassa hylättiin lopullisesti

Kahdeksan vuoden kamppailu hiilivoimalan rakentamiseksi Ban Krutin kylän hiekkarannalle Etelä-Thaimaan Prachuap Khirikanin maakunnassa on vihdoin ohi. Sen sijaan Bor Nokin kyläläiset joutuvat vielä jatkamaan omaa vastarintaansa.
Timo Kuronen
24.2.2003

Thaimaan valtiollisen sähkönjakeluyhtiö EGAT:n hallitus teki perjantaina 21. helmikuuta historiallisen päätöksen. Se lopetti tiukan kädenväännön Hin Krutin hiilivoimalan rakentamisesta määrätessään yksityisen sähköyhtiön vaihtamaan voimalan sijaintipaikkakuntaa ja sen polttoaineen kivihiilestä maakaasuun. Union Power Development Co:n (UPDC) suunnitteleman hiilivoimalan kapasiteetti oli 1400 megawattia. UPDC:n osakkaana oli aiemmin myös suomalainen Fortum, mutta se vetäytyi hankkeesta pari vuotta sitten.

Sen sijaan EGAT ei tyrmännyt kokonaan 100 kilometriä pohjoisemmaksi suunniteltua Bor Nokin hiilivoimalaa. Tämän 734 megawatin voimalan rakentaja Gulf Power Generation Co sai kuukauden lisäaikaa paikallisen vastarinnan käännyttämiseen. Jos yhtiö ei siinä onnistu, joutuu myös se muuttamaan voimalan sijaintipaikkakuntaa ja vaihtamaan sen polttoainetta.

EGAT kertoi, että öljy-yhtiö PTT:n maakaasuputkiverkkoa laajennetaan lähivuosina siten, että uusien kaasuvoimaloitten rakentaminen tulee mahdolliseksi. Sen sijaan itäisen Rayongin maakunnan teollisuusalueelle suunnitellulle kolmannelle tuontikivihiiltä käyttävälle voimalalle EGAT näytti vihreää valoa. BLCP Powerin 1400 megawatin voimalahanke ei ole synnyttänyt paikallista vastarintaa Hin Krutin ja Bor Noin tavoin.

Hin Krutin voimalan vastustajat huokasivat päätöksen jälkeen helpotuksesta. "Olemme iloisia päätöksestä, mutta emme ole saaneet lopullista voittoa, sillä meidän täytyy vielä auttaa Bor Nokin kyläläisiä heidän kamppailussaan", kertoi yhdeksi protestin johtohahmoksi noussut kotirouva Jintana Kaewkhao.

Hedelmäkauppias Charoen Wat-aksorn Bor Nokista puolestaan totesi, että "Olemme taistelleet tätä projektia vastaan jo kahdeksan vuotta. Jos yhtiö on varma, että he voivat suostutella meidät kääntymään hankkeen kannattajiksi kuukauden kuluessa, antaa heidän yrittää. Tulette näkemään, että he ovat väärässä. Kuukaudessa vastarintamme vain tiivistyy."

Lopullista päätöstä hiilivoimaloiden kohtalosta on odotettu jo vuosia. Voimaloita alettiin suunnitella 1990-luvun puolivälissä ja pian myös paikallisvastustus heräsi. Vuonna 1998 EGAT allekirjoitti sähkönostosopimukset yhtiöiden kanssa, vaikka talouslama teki voimalat tarpeettomiksi eikä niiden rakentamisesta oltu järjestetty yleisönkuulemista. Samana vuonna lähes kymmenen tuhannen ihmisen mielenosoitus nosti hankkeet kansalliseen ja kansainväliseen julkisuuteen. Hankkeiden ympäristönvaikutusarvioinnit todettiin ala-arvoisiksi