Uutinen

Hiilivoimaloiden rakentamista lykätään Thaimaassa

Timo Kuronen
4.1.2001

Thaimaan valtiollinen sähköyhtiö EGAT (Electricity Generating Authority of Thailand) on päättänyt lykätä parilla vuodella sähkönostoa viideltä yksityiseltä voimayhtiöltä sähkön ennustettua heikomman kysynnän vuoksi. Joukossa on myös Union Power Development Co eli UPDC, jossa suomalainen Fortum oli ja on edelleenkin mukana osakkeenomistajana. Viime helmikuinen Fortumin ilmoitus hankkeesta vetäytymiseksi ei toistaiseksi ole toteutunut, vaan yhtiöllä on edelleen hallussaan 28 % UPDC-konsortion osakkeista.

EGAT teki aiesopimuksia yksityisten sähköntuottajien kanssa tuhansista megawateista juuri ennenkuin talouslama yllätti heinäkuussa 1997. Pari uutta maakaasuvoimalaa on ehditty ottaa jo käyttöön ja kun talouden elpyminen on ollut oletettua hitaampaa, sähköntuotannon kapasiteettia on tätä nykyä 40 % yli tarpeen. Kansainvälisesti käytössä oleva reservimarginaali on 15 %.

Viisi yhtiötä, jotka eivät ole vielä ehtineet aloittaa voimaloittensa rakentamista, joutuvat odottamaan ainakin vuoteen 2007, ennenkuin niiden tuottamaa sähköä siirrettäisiin valtakunnanverkkoon. Yhteensä voimaloiden kapasiteetti olisi muhkeat 4597 MW. Kolme voimaloista käyttäisi polttoaineena maakaasua ja kaksi tuontikivihiiltä. Nämä Prachuab Khiri Khanin maakuntaan suunnitellut hiilivoimalat ovat nostattaneet suurta vastarintaa paikallisväestön ja ympäristöliikkeen parissa. UPDC:n suunnittelema voimala Hin Krutissa olisi kooltaan 1400 MW ja Gulf Power Generationin hiilivoimala Bor Nokissa 734 MW.

Thaimaan viranomaiset ovat viivytelleet lopullisten rakennuslupien antamista kiistanalaisille voimaloille, osittain tulevien (6.1.) parlamenttivaalien vuoksi ja osittain peläten uusia levottomuuksia voimalapaikkakunnilla. Molemmat voimalayhtiöt ovat jatkuvasti vaatineet lupia, väittäen että odotus tulee kalliiksi. Jos luvat olisi ehditty myöntää, olisi se käynyt kalliiksi sekä ympäristölle että thaimaalaisille kuluttajille: ilmansaasteiden ja lauhdevesien vaikutusten lisäksi EGAT olisi joutunut maksamaan sähköstä niiden tuottajille riippumatta siitä onko sille käyttöä. Jo nyt EGAT on päättänyt sulkea kokonaan yhden ja osittain toisen oman voimalansa mittavaksi paisuneen ylituotannon vuoksi. Ja Thaimaa on ehtinyt tehdä sopimuksia sähkönostosta myös laoslaisista ja jopa kiinalaisista vesivoimaloista.

Kovista rakennushaluista huolimatta UPDC on päättänyt suostua EGAT:n vaatimukseen voimalansa lykkäämisestä, ilmoittaen, että todennäköisesti kiista voimalan ympäristövaikutuksista ei olisi ehtinyt vaimentua kuluvan vuoden aikana, jolloin rakentamaan piti päästä. UPDC:n ja Gulf Powerin hankkeet ovat viivästyneet jo pari vuotta talouslaman, mutta ennen kaikkea ankaran paikallisvastarinnan vuoksi. Vasta joulukuun 1998 mellakoiden jälkeen Thaimaan viranomaiset ottivat hakkeiden ympäristövaikutusten arviointiraportit tarkempaan syyniin ja lupautuivat järjestämään sittemmin auttamattoman puolueellisiksi osoittautuneet yleisönkuulemistilaisuudet. Nyt EGATin viimein huomattua, ettei talous ponnahtanutkaan takaisin huimalle kasvukäyrälle, se neuvotteli lisäaikaa sekä koko thai-kansan etta etenkin hiilivoimaloita vastustavien tahojen hyväksi.